Reka Lim – prirodna lepota zapadne Srbije

Društvo

Zapadna Srbija – nenametljiva lepotica koja očarava svakog posetioca. Sveži vazduh, guste šume, valovite reke, živopisne klisure, manastirski posedi, vodopadi, meandri, zasadi malina, košnice domaćeg meda, orlovi, sokolovi, vukovi, medvedi, neboderna viševekovna stabla, tradicija, neprohodnost, planinarski san, asocijacije su koje upućuju na jedan kraj, izdefinisan rekom Lim.

Izvire kod Ali pašinih izvora u Nacionalnom parku Prokletije, u najseveroistočnijem delu Crne Gore, oko 10 km od Plavskog jezera, na nadmorskoj visini od 99 metara. Dužina toka Lima prostire se na 200 kilometara. Lim na ušću beleži širinu od 90 metara i dubinu od 5 metara. Pravi je dragulj ovog podneblja i svojevrstan slikar pejzaža i rasporeda vrleti, ravnica i klisura. Plodna oblast oko Lima naziva se Polimlje.

Svojim tokom kreće se kroz nekoliko država, i to: kroz Crnu Goru, Srbiju, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu. Svojim tokom ukrašava Andrijevicu, Berane, Bijelo Polje, Prijepolje, Priboj. Kod Višegrada se uliva u Drinu sa Rzavom, i to na nadmorskoj visini od 291 metra. Na Limu su izgrađene dve hidroelektrane: Potpeć (54 MW) i Bistrica (104 MW), između kojih se nalazi akumulacijom nastalo veštačko jezero – Potpećko.

Reka Lim pogodna je za relaksaciju, amatersko plivanje, ali i za kajakaštvo i splavarenje. Temperatura vode leti dostiže i 20. podeok Celzijusove skale.

Neodgonetnuta enigma je i poreklo i inicijalno značenje imena reke Lim. Pojedini naučnici smatraju da je u pitanju reč latinskog porekla u značenju – granica, što bi ukazivalo na pretpostavku da je Lim predstavljao svojevrsnu granicu tokom postojanja Rimskog carstva i kasnijeg Osmanskog. Međutim, istoričari su drugačijeg stava i ovu tezu smatraju nepodobnom. Sa druge strane, postoji stanovište da su u pitanju reči keltskog, odnosno albanskog porekla, u značenju voda-jezero, odnosno reka. Bilo kako bilo, ostaje jedno nepobitno – Lim je vodena lepota bez granica.

 

Autor: Marina Bubanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *