Sve o rasi SAMOJED

Društvo

Drugi naziv za psa ove vrste je nasmejani lajavac. Prepoznatljivi su po svom bogatom belom krznu. Samojedi su originalno uzgajani za vuču sanki. Zanimljivo je da tokom ledenih dana samojedi spavaju tako što rep prebace preko njuške, kako bi im bilo toplije. Samojedi spadaju u jednu od najstarijih rasa pasa.

Foto: mojiljubimac.info


POREKLO


Ova rasa je dobila naziv po istoimenom sibirskom plemenu sa severa Rusije. Pleme Samojed bilo je prepoznatljivo po uzgajanju irvasa. Postoji nekoliko boja, a boja zavisi od oblasti iz koje potiču. U južnim delovima koriste bele, crne, braon i šarene pse kao psatirske pse za čuvanje irvasa, dok je u severnom delu ova rasa svetilija, često bela. Na severu su samojedi korišćeni kao lovački psi i uprezani su u saonice. Ova rasa je oduvek bila voljena, spavali su na istom mestu zajedno sa svojim vlasnicima, naročito su bili dobri prema deci. Korist je bila obostrana, ljudi i psi su se međusobno grejali. Britanski zoolog Ernest Kilburn Skot proveo je tri meseca među plemenima Samojeda 1889. godine. Na povratku u Englesku sa sobom je poveo štene braon mužjaka sa imenom ‘Sabarka’. Kasnije je uvezao krem ženku koja se zvala ‘Vajti pečora’ sa zapadnog Urala i snežnobelog mužjaka ‘Mustija’ iz Sibira. Ovih nekoliko pasa zajedno sa onima koje su istraživači doneli predstavljaju osnovu samojeda na zapadu. Prvi standard izrađen je u Engleskoj 1909. godine. Posle ove godine, samojedi se šire po celom svetu.


IZGLED


Samojed je pas srednje ili veće veličine, veoma elegantnog izgleda zbog svog specifičnog belog krzna. Dlaka mu je uglavnom u beloj boji s tim što se njen vrh može presijavati na srebrnasto. Sastoji se od dva sloja: donjeg koji je gust, s kratkim dlakama, gusto zbijenim, dok je gornji sloj njihova paperjasta duga dlaka. Gusta podlaka je ono što ovoj rasi omogućava da odlično podnosi izuzetno hladno vreme. Imaju glavu oblika poput vuka, bademaste oči najčešće tamnih boja i male, zaobljene i podignute uši. Vrat im je vrlo jak, a rep je raskošan i podseća na vučiji. Prosečna visina mužjaka se kreće od 52cm do 59 cm, dok su ženke nešto niže visine od 47cm do 52 cm. Težina mužjaka iznosi od 20kg do 30 kg, a ženki od 16kg do 20kg. Njegov izgled odaje utisak moći, izdržljivosti, šarma, gipkosti, dostojanstva i samopouzdanja. Životni vek je između 12 i 15 godina.

Foto: Nikolas Kanakis


NARAV


Poznat je i kao pas sa osmehom, za oko zapadaju mali, ali primetni uglovi samojedovih usana. Ovo je veseo, dobronameran pas koji duboko poštuje život i ljude sa kojima živi. Od milja nazivan sami, a najbolji je prijatelj mnogih domaćinstava. Samojedi ne podnose samoću i uvek će svoje vreme provoditi sa članovima porodice. Nežan je, veseo i veoma aktivan. Potrebna im je velika količina fizičke aktivnosti, ali i umne stimulacije. Mogu biti tvrdoglavi, pa je veoma važno početi sa dresurom u najranijem dobu. Decu obožavaju. Veoma su inteligentni, veseli, otvoreni za igru i druženje. Ovaj radni pas najbolje funkcioniše kada je zauzet, u suprotnom, ako mu je dosadno, pribeći će destruktivnom ponašanju kao što je kopanje, preskakanje ograde, rovarenje po kanti za smeće i grickanje cipela.

Foto: depositphotos.com


NEGA I ZDRAVLJE


Dosta se linjaju, pa budite spremni na veliku količinu bele dlake svuda po kući, na nameštaju, odeći… To dobro zapamtite, ako uzimate psa ove rase, pa ukoliko se ipak odlučite za njega, budite spremni na redovno održavanje krzna, kao i usisavanje vašeg doma. U sezoni linjanja neophodno je svakodnevno češljanje, a van sezone jednom ili dvaput nedeljno. Kupanje će biti potrebno otprilike svaka 2 meseca ili češće, ako se ljubimac uvalja u nešto neprijatnog mirisa. Ovo takođe iziskuje dosta vremena: temeljno kvašenje, ispiranje šampona i sušenje nije baš brz proces. Mnogi vlasnici se odlučuju da sebi uštede energiju, pa unajmljuju profesionalne grumere. Ipak i pored toga, redovno četkanje ne preskačite. Zube bi trebalo da mu perete najmanje dva do tri puta nedeljno. U ostale obaveze spadaju: nega ušiju, usne duplje, kao i provera očiju, nosa, kože i šapa. Samojedi spadaju u veoma zdravu rasu pasa, redovnom vakcinacijom i odlaskom kod veterinara mogu se izbeći bolesti kojima je ova rasa sklona (problemi sa želucem, očima itd.).


Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *