Formirana Udružena opozicija Srbije – realnost ili fikcija?

Politika

Odluku o formiranju Udružene opozicije Srbije danas je potpisalo 12 političkih subjekata – Građanska platforma, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženje sindikata Srbije „Sloga“, Stranka slobode i pravde, Šumadijska regija i Đorđe Vukadinović.

Photo: N1

Kako je rekao Janko Veselinović iz Pokreta za preokret na konferenciji za novinare, dve su zajedničke stvari potpisnicima – niko nikada nije sarađivao sa režimom Aleksandra Vučića i ispoštovali su Sporazum sa narodom i da nisu izašli na „lažne izbore“.

„Današnja odluka je nastavak saradnje ovih političkih organizacija sa vrlo jasnim ciljevima“, rekao je Veselinović.

Udružena opozicija Srbije je odlučila da stane na put svojevoljnom i bahatom ponašanju njenog predsednika, predsednika naroda Aleksandra Vučića. Treba da se zapitamo da li je ovo opozicija napravljena radi naroda ili radi umanjenja moći kako predsednika tako i druge strane opozicije koja je sada zanemarljiva.

I sam Veselinović je ostatak opozicije, na kulturan način, pozvao da im se pridruže: „Pozivamo sve političke organizacije koje dele iste ideje i koje su se do sada ponašale na sličan način u borbi protiv režima Aleksandra Vučića, da nam se u narednom periodu pridruže političke partije, pokreti, sindikati, ali i pojedinci“. Na nama je da vidimo da li će to tako zaista teći ili ćemo ponovo doživeti situaciji sličnu parlamentarnim „izborima“ 2020. Udruženje u neudruženoj zemlji nas primorava da se zapitamo da li je njima zaista u interesu da se sve stranke, udruženja, pokreti i pojedinci okupe za narod ili je ovo još jedan pokušaj podele istog.

Istorija nas je naučila da se sporazumi u Srbiji ne poštuju, primerom Saše Paunovića iz Nove stranke i Nebojše Zelenovića iz Šapca. „Lideri“ sada bivšeg Saveza za Srbiju su tada zažmurili na ćinjenicu kršenja sporazuma iako su njihovi potpisi bili na njemu. Ne možemo a da se ne upitamo da li će ovi potpisnici svojom „građanskom neposlušnošću“ učiniti isto u narednom periodu.

Ono što najmanje očekujemo od formirane Udružene opozicije Srbije, uzimajući u obzir sve navedeno, jeste da barem promene njihov način ponašanja prema građanima Srbije. Pod tim se podrazumeva da se njihove „borbe“ ne vode na tviteru, sedenjem u kafićima i korišćenjem njihovih tabloidnih mreža za isticanje njihovih stranaka i udruženja na štetu drugih.

Fiktivna zamisao ovog udruženja ima još mnoge korake koja mora da uradi da bi postala realna zamisao u ovoj „demokratskoj“ Srbiji.

Autor: Aleksandra Jelesijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *