RUSIJA PONOVO na prvom mestu!

Društvo

Sinoć je na svom Facebook profilu predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin sa svojim pratiocima, ali i celom svetu podelio  u ovom trenutku najznačajnije vesti; jer ipak je u pitanju Rusija, zemlja sa kojom nadmetanje i tokom Hladnog rata nije bilo isplativo.

Naime, prva vakcina protiv koronavirusa na svetu biće registrovana u Rusiji za nekoliko dana, poručio je Vladimir Putin.

Napisao je da su ruski naučnici prošli sve neophodne faze ispitivanja i dokazali bezbednost i efikasnost leka.

,,Naš lek se adekvatno izborio sa epidemijom i sada daje nadu ne samo našoj zemlji, već i celom svetu. Nekad je sovjetski satelit prokrčio put čovečanstva u svemir, a sada će ruska vakcina otvoriti put ka budućnosti bez COVID-a 19, maski i socijalne izolacije’’

U proteklom periodu mogli ste da čitate sijaset vesti o testiranju, kupovini i proizvodnji vakcina od strane različitih instituta,biotehnoloških i farmaceutskih kompanija. Trenutno je 21 vakcina u fazi kliničkog ispitivanja i sve zemlje nastoje da se obezbede.  Što jasno dovodi do zaključka da je po sredi apsolutno nadmetanje za prvo mesto, profit i dokazivanje pojedinačnih zemalja. 

Dok su testiranja pet vakcina u Kini i četiri u SAD poprimila političku dimenziju, EU i Indija s druge strane nastoje da samostalno razviju vakcinu.

Ipak je u ovom ratu Rusija bila brža.

Koliko je  na globalnom novou isplativa ovakva vrsta nadmetanja, slična poput tehnološke dominacije tokom Hladnog rata, pokazaće vreme. Produbljivanjae postojećih podela i stvaranje novog svetskog poretka je postalo  izvesno. A činjenica je da  je koronavirus bespovratno ostavio posledice na čovečanstvo.

Autor: Teodora Boškovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *