Da li je ovo srpski „wonder kid“?

Društvo

Stefan Đorđević iz Beograda, postigao je zavidan uspeh tako što je uporedno završio čak dva fakulteta sa svim desetkama!

Ovaj Beograđanin diplomirao je na Fizičkom i Elektrotehničkom fakultetu, na oba sa besprekornim prosekom 10,0!

On je za četiri godine studiranja ukupno položio 84 ispita, od toga su 45 na ETF-u, a 39 na Fizici.

Trenutno radi na Fizičkom fakultetu kao asistent, drži vežbe.

Ovaj dečko je konkurisao na master, ali zanimljivo je to da je on sve ispite na masteru već položio,  ostalo mu je pola ispita i da odbrani master rad, kako bi dobio i tu diplomu.

On kaže kako planira da upiše doktorske studije u inostranstvu, ali da bi se potom vratio u Srbiju.

Po njegovom mišljenju, za uspešno studiranje jako je bitno da volite to što studirate, i onda ništa nije teško. Od osnovne škole voleo je matematiku i fiziku, a zatim je pogađao i Matematičku gimnaziju. 

On je jednom prilikom ispričao kako su njegov najbolji drug, Mihajlo Sporić i on bili fizičari, ali kako je fizika na Fizičkom fakultetu bila laka i njima vrlo poznata iz srednje škole, odlučili su da upišu još jedan fakultet i odabrali ETF. Mihajlo je nažalost preminuo na Kembridžu 2019. Godine, ali za njihov zajednički cilj se Stefan izborio. Stefan kaže kako nije bilo ni previše lako, ni previše teško studirati i uklopiti ova dva fakulteta. Tvrdi da je za njegov uspeh ipak najzaslužnija Matematička gimnazija, jer je bio u istaknutom odeljenju, koje je napravljeno za najnapredniju decu. Tom prilikom znanje je sticao od profesora sa univerziteta. Najviše je spominjao Aleksandru Dimić i Natašu Čaluković za koje ima jako lepe reči da kaže. 

Matematiku je zavoleo zahvaljujući Arhimedesovoj školi još kao dete, a kako je bio radoznao, već u 4. Razredu je učio „Kvantnu mehaniku“ koja je predmet na 3. Godini Fizičkog Fakulteta.

– Fizika mi se svidela, zato što je to matematika koja je primenjena na opisivanje sveta i prirode oko nas. Dopalo mi se kako na osnovu matematičkih formula može da se opiše priroda i zakoni koji važe u njoj. Jezik fizike je matematika. Imao sam dobru profesorku fizike u OŠ „Ćirilo i Metodije“ Selmu Popović, koja se baš trudila oko nas, da nam na regularnim časovima lepo objasni, držala je dodatnu nastavu i otkrila tu zanimljivu stranu fizike – priča Stefan.

Najteži ispiti su mu bili osnovi elektrotehnike i programiranje na ETF-u, iz tih predmeta je dobio 9, ali je te ocene poništio i kasnije dobio desetke.

-Na Fizičkom fakultetu je bilo duplo više ispita, jer za svaki predmet postoji pismeni. Često se dešavalo da bude pismeni na Fizičkom i usmeni na ETF istog dana. Koristio sam sve što sam mogao, davao kolokvijume ranije, polagao u predroku, polagao neke predmete iz treće u drugoj. Matematiku u prvoj godini ETF sam celu znao, pa sam veoma lako položio. Na fizici je ozbiljnija matematika. Programiranje sam više naučio u Matematičkoj gimnaziji, nego na fakultetu – navodi Stefan.

On je takođe rekao da nije sedeo nad knjigom ceo dan, nego da mu je njegovo dobro predznanje dalo dosta prednosti, pa nije bilo potrebe za tim.

Profesori sa ova dva fakulteta ga izuzetno hvale i ističu kako se takvi mozgovi retko sreću, a neki kažu da tokom svoje karijere duge preko 30 godina nisu imali više od 2-3 ovakva slučaja. Oni pričaju kako Stefan apsolutno vlada svime naučenim, kao i da je vrlo zainteresovan za istraživačke radove, u raznim oblastima, kojima takođe vlada. Jednostavno mu je spoj ova dva fakulteta omogućio da potpuno razume problematike obe struke i da im ulazi u suštinu.

Za njegov uspeh malo je ko znao, ali je njegova ponosna devojka želela da podeli sa svima ovo, i tako je objavila njegov uspeh na društvenoj mreži “ twitter“. Vest se, zasluženo, brzo proširila. 

Autor: Jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *