HAJDE DA SE VOLIMO! Folk diva slavi 60. rođendan

Kultura Showbiznis

Fahreta Živojinović, poznatija kao Lepa Brena danas obeležava svoj 60. rođendan.

Ova pevačica važi za jednu od najpoznatijih u celom regionu, a vrhunac svoje karijere je dostigla 80-ih i početkom 90-ih godina.

Lepa Brena je rođena u Tuzli, a odrasla u Brčkom. Kako je živela u skromnim uslovima, nije ni slutila da će jednog dana postati najveća regionalna zvezda. Od malena je pokazivala dar za pevanje, osvajala je nagrade na mnogim takmičenjima kao dete. Osim za muziku, bila je talentovana i za sport. Trenirala je košarku gde je i dobila nadimak Brena. 

Prvi angažman dobija u bendu Judeksi, kratak period je pevala sa njima, gostujući po takmičenjima, domovima kulture i igrankama, ali sa njima je postala poznato lice u gradu. 

Godinu dana nakon početka studija se vratila u rodni grad, gde je počela da peva za honorar. Osamdesetih, u Brčkom je gostovao poznati Lira šou, na čelu sa Aleksandrom Sašom Popovićem. Ubrzo je počela da nastupa sa njima i pored njih počinje njen put do zvezda.

Izvor: instagram.com/lepabrenaa

Početak njenog uspona obeležio je angažman u beogradskom ,,Tašu’’. Vladimir Cvetković preuzima ulogu njenog prvog menadžera. 1981. godine Lepa Brena snima deset pesama za PGP RTB i iste godine menja ime benda Lira šou Slatki greh. 

Pojavljivala se u mnogim domaćim filmovima kao što su Tesna koža, Nema problema Kamiondžije1987. godine je realizovana ideja Breninog narednog albuma, gde je snimljen film Hajde da se volimo, uz koji je objavljen i istoimeni album, snimljena su dva nastavka ovog filma. Ovi filmovi su propraćeni albumima koji su Lepoj Breni doneli neverovatnu popularnost. Brena je upravo u ovom periodu postala jedna od najvećih balkanskih zvezda. 

Na vrhuncu svoje karijere, Lepa Brena i Slatki greh su godišnje održavali preko 350 koncerata, a nekada i po dva koncerta u jednom danu. Jedan on momenata koji pamte mnogi je bio kada je na koncertu u Bugarskoj, 1990. godine, na binu sletela helihopterom.

Nakon par godina, u kojima se posvetila privatnom životu i porodici, prekida rad sa Slatkim grehom i započinje solo karijeru. Njena veoma uspešna karijera traje i danas. 

Nesunjivo je ostavila trag u domaćoj folk muzici 80-ih i 90-ih godina, što nam govori činjenica da se njeni hitovi iz tog perioda slušaju i danas.

U novije vreme se okrenula drugačijem pravcu muzike od onog po kome je prepoznatljiva i više počela da peva balade. Ove godine Jugoslovenka obeležava 40 godina karijere.

Autor: Tamara Janić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *