Koja je budućnost Sajma knjiga?

Kultura

Jedan od najbitnijih događaja za ljubitelje književnosti na Balkanu, Beogradski sajam knjiga, ove godine se nalazi pod znakom pitanja. Okolnosti uslovljene Koronavirusom nisu pgoodne za održavanje javnih skupova, a kamoli sajma na kojem se okupi između 10 i 20 hiljada ljudi u više sala Beogradskog sajma. Odbor Beogradskog sajma knjiga na čijem čelu se nalazi nagrađivani dramski pisac, Dušan Kovačević, trenutno razmatra više mogućnosti.

Jedna je da se, poput sajma knjiga u Edinburgu i drugih kulturnih manifestacija širom sveta, čitav događaj preseli na internet. Međutim, većina izdavača je aktivna na Internetu tokom cele godine, ovo verovatno ne bi privuklo veliku pažnjupublike.

Druga varijanta jeste da se Sajam održi istovremeno na više manjih mesta, što bi podrazumevalo da se hiljade posetilacarazbije za manje grupacije, u skladu sa epidemiološkim preporukama. Ako bi se ovakav pristup pokazao uspešnim, moguće je da bi Sajam nastavio da se održava u tom obliku i u budućnosti, što bi mu dalo urbaniju notu i omogućilo čitaocima da se bolje povežu sa svojim omiljenim knjigama i autorima.

Treća varijanta jeste održavanje sajma na otvorenom, što bipodrazumevalo postavljanje štandova-kućica u nekim od najprometnijih beogradskih ulica, a otvoren prostor bi omogućio poštovanje socijalne distance među posetiocima. 

Konačna odluka ipak će biti donesena tek 15. septembra nakon što epidemiološka situacija u zemlji postane jasnija, a tada će se doneti odluka i o održavanju drugih kulturnih manifestacija zakazanih za oktobar i novembar.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *