Lejkersi-Majami, ko je u prednosti?

Sport

Večeras se igra prvi duel finalne serije između Los Anđeles Lejkersa i Majami Hita, a meč je na programu od 3 sata posle ponoći.

Majami je najveće iznenađenje ove godine i ekipa koja je sa 29 poraza u regularnom delu uspela da se domogne finala. Timska igra i hemija krasi ekipu sa Floride, a Pet Rajli i Erik Spolstra su uz ostatak stručnog štaba najzaslužniji za otkrivanje talenata poput Robinsona i Tajlera Hira. Batler i Dragić su svakako pokretači ekipe, ali bez ostalih šrafova to ne bi bilo tu. Najveći šraf u plej-ofu je svakako Bem Adebajo, koji daje sve od sebe i igra iznad svih očekivanja.

S druge strane Lejkersi su pretežno iskusna ekipa, a Lebrona čeka deseto finale. Dejvis se, kao druga zvezda ekipe prvi put nalazi u finalu i imaće veliku želju da uzme prsten u svom prvom ozbiljnom pokušaju. Ekipa je svakako građena oko njih dvojice, ali je i dosta kritikovana tokom sezone. Tu su šuteri poput Grina i Kaldvela-Poupa, koji su mnogo puta tokom sezone podbacili. Maldvel-Poup se ipak u poslednje vreme dosta popravio i opravdao mesto u petorci ekipe iz Los Anđelesa. Karuso je specijalac za odbranu i verovatno će tokom serije biti zadužen za Dragića, kome opuštanje neće biti moguće, jer Lejkersi umeju da žive i od kontri i ukradenih lopti.

Markus Moris i Dvajt Hauard će biti pomagači Dejvisu u reketu, a vrlo je moguće da Hauarda vidimo kako čuva Adebaja. Kuzma igra prosečnu sezonu, ali ne bi iznenadilo da on bude „x faktor“ ove finalne serije.

Plej-of ne bi bio to što jeste da nema Ražona Ronda. Rondo je prekaljeni organizator igre, koji zna šta i kada treba da radi. Zna da isprovocira, a najbolje zna da asistira. Ono što je potrebno je da se na njegove asistencije postižu poeni, a možda ključ pobede Majamija može da bude upravo u onemogućavanju Ronda da radi sa loptom šta hoće.

Iguadali je ovo čak 6. uzastopno finale. Setimo se da je u dresu Golden Stejta bio ključna figura finalne serije protiv Klivlenda upravo zbog dobre odbrane na Lebronu. Da li će i ove godine imati isti zadatak ili će ga Spolstra ipak udeliti Krauderu, koji je pokazao da može da odigra izuzetno agresivno u odbrani, a da mu podršku pruža pre svega Džimi Batler, koji se totalno posvetio defanzivi.

Duel koji će biti najzanimljivije gledati biće Adebajo-Dejvis. Od tog duela mnogo zavisi. Obojica su sjajni defanzivci, ali od obojice se očekuje doprinos i u napadu. Dejvis će morati da postiže 25+ poena ukoliko želi da Lejkersi osvoje titulu, ali mislim da teži zadatak od Bema Adebaja trenutno nije mogao da dobije.

Majami se oslanja i na Kelija Olinika koji ume da pomogne poenterski, ali je pitanje koliko će minuta dobiti na parketu. Ukoliko Kuzma bude igrao na četvorci, Olinik će imati prednost preko niskog posta, ali ukoliko ga dočeka Moris tu će već biti druga priča. S druge strane Kuzma će moći da iskoristi prenost koju bi imao u napadu ukoliko bi ga čuvao Keli Olinik, ali da li će Kuzma imati petlje da napravi nešto u finalu, to ćemo videti.

Snaga Majamija se možda krije i u najveća dva otkrovenja ove sezone. Fenomenalnom šuteru Robinsonu i mladom i talentovanom Tajleru Hiru. Robinson ima fenomenalne kretnje iz blokova a i može da pogodi dosta trojki u seriji. Lejkersi ne smeju da dozvole da se on razigra, a ukoliko Robinson bude promašio prvih par šuteva verovatno će biti indisponiran i za ostatak utakmice. Veliko je pitanje koga je Frenk Vogel namenio za čuvara Dankana Robinsona. Ako Dankana stane, neće stati i Majami. Hiro je ubacio 37 poena Bostonu u 4. utakmici u seriji, čime je stavio do znanja da se na njega i te kako mora obraćati pažnja. Hirova slaba tačka su fizikalije i ne preterano dobra tehnika, pa će Lejkersi morati da ga oteraju i pritiskaju daleko od koša, međutim Hiro zna da se kreće i bez lopte, pa će odbrana morati sve vreme da bude na oprezu.

Možda ove godine nema Golden Stejta, ali ima Majamija, a tu je standardno i Lebron Džejms. Ajde da večeras zaboravimo na sve teorije zavere oko toga ko osvaja i žašto i samo se prepustimo uživanju u najkvalitetnijoj i najzanimljivijoj košarci trenutno na svetu. Prštaće na terenu, varnice će kad-tad buknuti, ali pobednik će na kraju biti samo jedan. Za koga vi navijate, za iznenađenje do kraja ili pobedu iskustva i snage?

Autor: Oliver Mijušković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *