Hrvatska beleži najveći pad BDP-a od 1995. godine

Politika

Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Hrvatske od 15,1% najveći je realni pad od 1995. godine, kada se počela sprovoditi tromesečna procena BDP-a, prenosi 24sata.hr. Dosad najveći pad od 8,8 posto zabeležen je u prvom tromesečju 2009. godine, na početku svetske ekonomske krize. 

Pad u drugom tromesečju veći je od očekivanja analitičara. Šest analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, očekivali su pad BDP-a za 13,9 posto na godišnjem nivou, a njihove procene pada kretale su se u rasponu od 12 do 17 procenata.  Oštar pad privrede u drugom tromesečju posledica je pandemije Koronavirusa i restriktivnih mera koje su vladale od marta do juna ove godine. 

Prema danas objavljenim podacima, potrošnja domaćinstavapotonula je u proteklom kvartalu za 14% u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz robe pao je za 10,9%, dok je izvoz usluga potonuo za čak 67,4%. U ovom kvartalu porasla je samo državna potrošnja.

Iako zasada nema dovoljno analita niti informacija, izvesno je da je u privatnom sektoru došlo do smanjivanja plata u ovom periodu a posledice će biti najvidljivije početkom jeseni, kada će se brojna preduzeća naći na prekretnici. Osim smanjenja plata očekuje se i veliki broj otpuštanja, što će dodatno pogoršati ekonomsku krizu. U javnom sektoru Vlada se odlučila na zamrzavanje plata, odnosno odlučila da ove godine neće biti njihovog povećavanja, iako je u razgovoru sa sindikatima početkom godine postignut drugi dogovor.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *