Na današnji dan nas je napustio Toma Zdravković

Društvo Kultura

Jedan od najpoznatijih srpskih pevača narodne muzike koji je stvarao za vreme Jugoslavije preminuo je na današnji dan, 30. septembra 1991. godine, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Sahranjen je na Centralnom groblju, takođe u Beogradu.

Toma je rođen u Aleksincu 20. novembra 1938, i bio je treće po redu, od ukupno petoro dece. Njegov brat Novica takođe je pevač.

Tokom godina Zdravković je postao sinonim za boemski način života. Voleo je da popije i da se veseli, pa je dosta novca gubio na takve poroke, da ubrzo ne bi imao para za osnovne namirnice.

Ljubavni život koji je vodio takođe je bio buran i dinamičan. Naime, ženio se čak četiri puta. Da je voleo žene vidi se i po nazivima njegovih pesama. Tako su nastali hitovi „Hej Branka, Branka“, „Danka“, „Za Ljiljanu“, „Sećaš li se Sanja“…

O nezaboravnom uspehu ovog pevača govori i to što će se snimiti film o njemu i njegovom životu. Njega će na filmu predstaviti glumac Milan Marić.

Snimanje je već uveliko počelo, a u filmu će se naći i Silvana Armenulić, Tozovac, Bora Todorović i mnogi drugi velikani tog doba. Režiju ovog ostvarenja potpisuju Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac.

Autor: Silvija Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *