Intervju: Irina Pejoska, srpska harfistkinja

Kultura

Tamo gde reči zakažu, muzika govori – Hans Christian Andersen

Biti muzičar za mnoge nije samo poziv, već način života. Umetnost im je u krvi, ispunjavajući svaki minut, dan i godinu. Irina Pejoska, jedna od najistaknutijih srpskih harfistkinja, predstavila nam je svoj neskvakidašnji put ka uspehu.

Kako je sve počelo?

Harfa je od malena sastavni deo mog života. Moja mama, koja je profesorka harfe u srednjoj muzičkoj školi, mi je prenela ljubav prema tom instrumentu. Pamtim da smo moj brat i ja bili uspavljivani uz zvuk harfe, koji nam je neobično prijao. Prisustovali smo maminim koncertima i probama, pa nam je svet muzike postao vrlo blizak. 

Međutim, moja prva zamisao je bila violina. Na mamin savet sam upisala i harfu, na koju sam se fokusirala nakon nekog vremena.

Šta je najviše obeležilo tvoju dosadašnju karijeru?

Moje najznačajnije iskustvo je bilo putovanje u Indoneziju 2018. godine, nakon kojeg sam shvatila da je harfa bez sumnje moj poziv. Tada sam imala malu turneju koja je podrazumevala pet solističkih koncerata. Na svaki naredni nastup sam dolazila bez treme, što je pozitivno uticalo na samo sviranje.

U čemu pronalaziš motivaciju?

U koncertima i nastupima. Adrenalin koji doživim na sceni se ni sa čim ne može meriti. Neverovatan je osećaj savladati sva izazovna mesta kompozicije i izneti je tako da moj i užitak publike bude obostran.

Photo: Ilija Pejoski

Kako se boriš sa potencijalnim neuspehom?

Radom. Svesna sam da su pobacivanja normalna, ali konstantnim vežbanjem i fokusiranjem na predstojeći nastup znatno umanjujem šanse za loš ishod. Čak i ako se dogodi, neće me obeshrabriti. Bavljenje ovim poslom se zasniva na ljubavi. Ako nesto voliš da radiš, potrudićeš se da u tome uspeš.

Šta je najlepše u tvom poslu?

Način življenja kao muzičar. Moj posao nije statičan, što mi je izuzetno bitno. Stalno sam u pokretu i to mi dodatno daje podstrek. Rekla bih da je stvaranje muzike poput portala za prenošenje emocija. Znači mi saznanje da sam nekoga dotakla i probudila mu pozitivna osećanja, koja i sama gajim.

Da li je, po tvom mišljenju, harfa cenjena u Srbiji?

Malo više nego proteklih godina, ali i dalje nedovoljno. Mi,harfisti, se trudimo da to promenimo. Organizujeno razne nasthpe i festivale. Već 19 godina postoji Festival harfe koji se najčešće održava u Beogradu. Konkretno u septembru će se održati koncert na kojem će nastupati harfisti. 

Na koga se ugledaš i ko te inspiriše?

Prva srpska harfistkinja koja je pobedila na jednom od najvećih svetskih takmičenja u Izraelu, Lenka. Ona mi je inspiracija. Što se uzora tiče, to nikad nije bila jedna osoba. Trudim se da skupljam znanja od svakoga jer svi imaju drukčija viđenja. Upoznata sam sa radom nekih od svetski poznatih kompozitora i na to se takođe ugledam.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *