Film „Otac“ kao prikaz realne Srbije

Društvo

Režiser Srdan Golubović je na realan način prikazao kako država postupa sa naizgled običnim i malim čovekom. Radnja se dešava na jugu Srbije gde čoveku koji ostaje bez posla( glavnu ulogu igra glumac Goran Bogdan), Centar za socijalni rad oduzima decu i daje ih u hraniteljsku porodicu. Tada kreće njegova borba.Pre svega borba unutar njega i želja da se osveti jednom trulom sistemu. 

Sa pravne strane gledano ustanova hraniteljstva je regulisana Porodičnim Zakonom Srbije iz 2005. u odredbama članova od 110.123.Regulisana je ustanova i Pravilnikom o hraniteljstva iz 2008 godine. Hraniteljstvo je način odgajanja deteta od 

strane jedne porodice koja nije njegova. Ovde treba napraviti paralelu i razlikovati tu ustanovu od ustanove usvojenja, koja se na sličan način može definisati, samo se usvojeno dete smatra sopstvenim. 

Postavlja se pitanje da li je moralno postojanje ove ustanove kod nas? U Srbiji je praksa da se hraniteljskim porodicama daju novčana sredstva od oko 40 000 dinara  po detetu.Problem kod nas je što su hranitelji uglavnom bliski direktorima Centara za socijalni rad, te se ta deca baš njima dobijaju, često ne zbog ljubavi prema deci već zbog ljubavi prema novcu. Ali zašto taj novac ne dati roditeljima koji bi to dete izveli na pravi put. 

Tako je i junak ove priče o Ocuprešao dalek put od juga Srbije do glavnog grada 

u potrazi za istinom i pravdom. I na kraju od naizgled običnog čoveka postao kao super heroj koji daje podsticaj ovom društvu da se bori. Ne kaže džabe ona naša:Ne bije boj sveto oružje, nego srce u junaka.I tako je jedan čovek pobedio sistem i to sam bez ičije pomoći i uspeo da sačuva jedan od najvažnijih temelja za normalnog čoveka od propadanja, a to je porodica. 

Nije li ovo najbolji pokazatelj kako izgleda kada David pobedi Golijata? I večita inspiracija svim očevima da nikada ne odustanu jer roditeljska ljubav je dovoljno jaka da sruši sve prepreke. 

Možda treba postupati po zakonima, koje donosi država ali postoje i neki drugi, mnogo važniji. Moralni. 

Autor: Nikola Karaklajić 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *