Fond „Svetozar Marković“ ponovo u akciji

Društvo

Filip Bukilić upravitelj fonda  “ Svetozar Marković“, govori nam o svrsi   fonda, ko čini fond, koje su akcije do sada sproveli, njihovim planovima za budućnost.

 

1. Zašto se Fond zove Svetozar Marković?
Fondacija „Svetozar Marković“ osnovana je 2004. godine. Fondacija je osnovana sa ciljem negovanja uspomena na život, rad i stvaralaštvo, uglednog književnika, političara, socijaliste i patriote Svetozara Markovića osnivača socijalističke misli u Srbiji, shodno tome zove se po njemu i Fondacija.
2. Pored vas ko čini još Fond „Svetozar Marković“?
Fond „Svetozar Marković“ posle dužeg vremena počeo sa radom u julu 2022. godine. Izabran je novi saziv Upravnog odbora koji čini 7 članova, za predsednika UO izabran je prof. dr Aleksandar Rastović, kao i novi saziv Nadzornog odbora, na čelu sa Bogdanom Zagrađaninom. Formirano je šest timova koji će se u narednom periodu baviti aktuelnim oblastima: Tim za ekologiju, tim za sport, tim za ljudska i manjinska prava, tim za obrazovanje i nauku, tim za humanitarni rad, tim za istoriju, kulturu i negovanje tradicije prošlosti. Novi tim Fondacije ukupno čini 85 ljudi.

photo: Privatna arhiva
3. Da li možete detaljnije da opišete cilj fondacije?
Fondacija aktivnosti usmerava ka promociji zdravih stilova života, idejama demokratija, solidarnosti i jednakosti među ljudima, aktivnostima koje se tiču humanitarnog rada, društveno odgovornih kampanja, promociji i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, kulturnim i sportskim događajima.
4. Da li možda planirate da se širite i po drugim delovima Srbije, da li planirate saradnju sa ostalim organizacijama, udruženjima ?
Fondacija „Svetozar Marković“ ima članove širom Srbije, svakim danom javlja ih se sve više, tako da u narednom periodu će se sigurno otvoriti ogranci Fondacije u nekoliko većih gradova u Srbiji. Što se tiče saradnje sa ostalim organizacijama, Fondacija je potpisala sporazume sa nekoliko organizacija: Udruženje „Omladina Aranđelovca“, Unija studenta pravnog fakulteta, Udruženje građana „Jasenica“, Humanitarna organizacija „Kosovsko Pomoravlje“ i sa njima ima ostvarenu partnersku saradnju na više projekata.

photo: Privatna arhiva
5. Koje ste do sad sve akcije sproveli?
U prethodnoj godini delegacija Fonda obišla je spomenik Svetozaru Markoviću u Jagodini, organizovala je nekoliko akcija; povodom međunarodnog dana obrazovanja organizovana je tribina koju je otvorio ministar prosvete Branko Ružić na kojoj je prisustvovalo preko 200 studenata, takođe je obeležen i međunarodni dan ljudskih prava. Za novogodišnje praznike organizovano je prikupljanje paketića za mališane Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograda. Fond „Svetozar Marković“ podržao je i akciju Studentske unije Pravnog fakulteta i Humanitarne organizacije „Kolevka“ gde je odneta pomoć najugroženijim porodicama, a potom i organizovan obilazak srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

photo: Privatna arhiva

photo: Privatna arhiva
6. Kakvi su planovi za ovu godinu?
Za narednu godiniu Fondacija „Svetozar Marković“ na poslednjoj sendici Upravnog odbora usvojila je plan aktivnost o kojima se više možete informisati na našim stranicama putem društvenih mreža. Trudićemo se da doprinesemo boljitku obrazovnog i društvenog sistema, kao i položaju studenata i mladih ljudi u našoj zemlji. Zato ovim putem pozivamo sve koji žele da se pridruže našem timu, dobrodošli su i mogu nas kontaktirati putem telefona: 060/3937990, kao i instagram stranice: fond_svetozarmarkovic i mejl adrese: svetozar_m@yahoo.com

Autor: Nemanja Zdravković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *