Izborna tišina u Crnoj Gori

Politika

U Crnoj Gori se sutra održavaju parlamentarni izbori, a na izborima će učestvovati šest koalicija i pet političkih partija. Ovo su peti izbori nakon sticanja nezavisnosti, a osim parlamentarnih, biće organizovani i lokalni izbori u opštinama Kotor, Budva, Tivat, Andrijevica i Gusinje.

Izborna tišina počela je u ponoć, a biračko pravo u Crnoj Gori ima 541.232 građana. Ipak, lider koalicije „Mir je naša nacija“, Aleksa Bečić, već jutros je optužio RTCG da su prekršili izbornu tišinu emitovanjem izjava lidera DPS-a, Mila Đukanovića.

Prvi put u kampanji aktivna je Srpska pravoslavna crkva (SPC) koju vlast vidi kao glavnog protivnika. Izbori se održavaju u ambijentu starih podela i pojačanih tenzija zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti ali i ekonomske krize koja će žestoko pogoditi Crnu Goru nakon propale turističke sezone. Izbori su neizvesniji u odnosu na prethodne, a procena je analitičara da bi prevagu mogle da odnose manje građanske stranke. 

Zbog Koronavirusa nije bilo velikih skupova, na otvorenom je dozvoljeno okupljanje najviše 100 ljudi a kampanja se najvećim delom vodi preko društvenih mreža i portala, iako su brojne stranke pristupile radu na terenu i direktnom kontaktu sa biračima. 

Poslednjih dana litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti prisustvuju hiljade ljudi, iako je zbog Koronavirusa zabranjeno na otvorenom okupljanje više od 100 gradjana. Crkva se ogradila od organizacije ali su na litijama istaknuta sva crkvena obeležja.

Rektor Cetinjske bogoslovije i jedan od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija, Gojko Perović izjavio je da niko nema blagoslov za bilo kakva okupljanja na dan izbora, u nedelju 30. avgusta, i pozvao sve, naročito verujuće ljude, da ne organizuju nikakve proteste nalik litijama.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *