75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija

Društvo

Organizacija ujedinjenih nacija je međunarodna organizacija je osnovana 1945. godine od strane 51 države kada je ukinuta Liga naroda.

UN je udruženje vlada koje sarađuju na polju međunarodnog prava, globalne bezbednosti, ekonomskog razvoja i socijalne jednakosti. 

2011. godine 193 zemlje su postale članice Ujedinjenih nacija.

Zemlje članice i specijalizovane agencije odlučuju o zadatim pitanjima svake godine na redovnim sastancima. Najpoznatija ličnost UN je generalni sekretar, a na toj dužnosti se trenutno nalazi Antonio Guteres.

Organizacija je podeljena na više administrativnih tela koja se bave različitim pitanjima, kao što su Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, Ekonomski i socijalni savet Ujedinjenih nacija i ostali, kao i tela koja se bave upravljanjem svim ostalim agencijama UN, kao što su Svetska zdravstvena organizacija UNICEF. 

Ujedinjenje nacije su osnovane kao naslednica Društva narodakoje je osnovano kao odgovor na Prvi svetski rat, sa pretpostavkama da bi mogla sprečiti Drugi svetski rat. 

Termin ,,Ujedinjenje nacije’’ skovao je Frenklin Delano Ruzvelt tokom Drugog svtskog rata, kojim je označio saveznike. Prvi put je formalno korišćen 1942. godine. Ideja o Ujedinjenim nacijama je razrađena 1944. godine, a prva konferencija je bila 1945. godine.

Glavno sedište se nalazi u Njujorku, ali veliki broj specijalizovanih agencija se nalazi u Ženevi, Hagu, Beču, Montrealu i drugim mestima.

Danas Ujedinjene nacije se bave različitim ciljevima za poboljšanje života ljudi širom sveta. Neki od ciljeva i pitanjaza koje se zalažu su: kontola oružja, mirovne misije, ljudska prava, humonitarna pomoć i međunarodni sporazumi.

Autor: Tamara Janić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *