Nova knjiga Elene Ferante – književni događaj godine

Kultura

Prvog dana septembra dogodiće se, prema mnogima, književni događaj godine- globalna premijera nove knjige Elene Ferante pod imenom „Lažljivi život odraslih“.
Knjiga započinje preispitivanjima društvenih standarda od strane 12- godišnje Đovane, a radnja se odvija u devedesetim godinama prošlog veka. Iako preispituje identične teme kao u svojoj ediciji „Moja genijalna prijateljica“, život ove devojke je drugačiji od života Lenu i Lile, a Đovanine muke su mnogo bliže današnjim devojkama i ženama.
U Đovani vode borbu dve linije njene porodice, dva kraja njenog rodnog grada, dva dela njene ličnosti. Tako dezorijentisanu između visina i prizemnosti, rafiniranosti i vulgarnosti, nju će otkrivanje godinama skrivanih porodičnih tajni odvesti na put na kome će, po svaku cenu, otkriti svoje pravo lice.
Ferante je zasigurno najslavnija knijiževnica 21. veka, a književni kritičari su nas već upozorili da ćemo još jednom biti uvučeni u um njenih likova i u potpunosti opsednuti knjigom. Čak 27 izdavača širom sveta će 1. septembra premijerno objaviti knjigu, među kojima je i domaći izdavač Booka. Knjiga će prvo biti dostupna u njihovoj knjižari, a ubrzo i u svim bolje opremljenim knjižarama širom Srbije. Koricu je uradila sjajna Monika Lang, a prevod mlada Jelena Brborić.

Autor: Aleksandra Anićić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *