Prokletstvo srpstva – The Hate You Spread

Društvo Kultura Politika Showbiznis

Koliko često ste bili svedok pripisivanja najnižih ljudskih osobina srpskom narodu od strane medija ili javnih ličnost, kako na Balkanu tako i širom sveta? Pre samo malo više od mesec dana teniski as Novak Đoković proživeo je hajku od strane medija sa svih strana sveta, koji su njegovo održavanje Adria Tour-a nazvali nepromišljenim, neodgovornim, glupim, majstorom katastrofe, uz komentare da se „ništa drugo nije moglo očekivati od jednog Srbina“. Inostrani mediji često koriste primere srpskih osuđenih ratnih zločinaca za podupiranje tvrdnji o besramnom i ratnohušačkom ponašanju Srba, a ovih uvreda nisu pošteđeni ni oni koji su svojim dostignućima oduševili i zadužili svet. Naši ljudi u inostranstvu susretaće se sa različitim vrstama diskriminacije, samo zbog toga što nisu njihovi. Samo zbog tog što su Srbi. 

Photo: instagram.com/angel.tatjana

I dok Srbin strada i zbog najmanjeg poteza koji jednom delu javnosti može biti neprihvatljiv, reputacije nekih javnih ličnosti ostaju netaknute i kada se zabeleži niz njihovih nacističkih, fašističkih i rasističkih komentara. Poslednja u nizu jeste britanska pevačica albanskog porekla, Dua Lipa, čije objave na društvenim mrežama već mesecima promovišu nacističke ideje poput one o Velikoj Albaniji, a mediji i svet ostaju nemi. Uprkos svemu, pevačica je u par navrata bila ambasador Unicefa, koji ni na jedan od njenih poteza nije reagovao do pokreta koji se raširio društvenim mrežama u kom su korisnici slali žalbe Unicefu. Jednu od glavnih uloga u ovome odigrala je Instagram zajednica The Hate You Spread koja se bori protiv diskriminacije srpskog naroda u medijima. Začetnik ideje je kreativna producentkinja Tatjana Bašević koja se tokom odrastanja u Švajcarskoj susrela sa različitim oblicima diskriminisanja svog naroda kako u medijima tako i društvu, zbog stereotipa koji su opšteprihvaćeni.

The Hate You Spread pokret za veoma kratko vreme je postao popularan na društvenim mrežama, ali i postigao ozbiljne uspehe na polju suzbijanja diskriminacije. Sve je započelo nakon što su tokom podkasta emitovanog na švajcarskoj nacionalnoj frekvenciji tokom komentarisanja Novaka Đokovića i Adria Tour-a usledili komentari kojima su Srbi nazivani ratnim zločincima. Ne mogavši da ostane nema na uvrede koje trpi njen narod, Tatjana je odlučila da pokrene Instagram profil putem kog će se svi Srbi, i iz domovine i iz dijaspore boriti protiv stereotipa i iskrivljene slike koja se o njima servira. Pratioci ove zajednice ujedinili su se a švajcarski mediji su na to odgovorili izvinjenjem, ali i brisanjem prethodno objavljenih članaka u kojima su Srbi pogrdno okarakterisani. U vezi ovog slučaja angažovani su advokati, i iako nije postojala podloga za sudsku tužbu, svi su uvideli moć ove platforme. 

The Hate You Spread i pratioci stranice nastavili su da se bave prijavljivanjem ovakvog ponašanja, a nakon objave da je Dua Lipa i nakon svih fašističkih ispada u poslednja 2 meseca angažovana kao ambasador poznate marke vode Evian, došlo je do nove akcije. Na Instagramu je pokrenuta #noevianforme kampanja, a na postu kojim se objavljuje saradnja sa Duom ubrzo su onemogućeni komentari. Iako je ovo samo jedna u nizu kampanja društveno osvešćenih ljudi, ali pre svega patriota, izvesno je da se ovakav odnosa sveta i medija prema Srbima neće ubrzo okončati.

Samo zamislite da je bilo ko, kao pripadnik srpskog naroda odlučio da podeli ideju Velike Srbije ili insistira na ratnohušačkom ponašanju nekog drugog naroda. Šta bi se tada dogodilo? Za razliku od gorenavedenih primera, bili bi razvučeni po medijima, linčovani a srpski narod se pogrdnih titula ne bi otarasio još dugo vremena.

Ukoliko vas interesuju primeri omalovažavanja našeg naroda i koraci koje možete preduzeti protiv toga pridružite se The Hate You Spread zajednici, a svoj prostor na društvenim mrežama iskoristite da očuvate ugled svog naroda.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *