VESNA DEDIĆ:”Živim od posla koji volim i to je jedna od dve najveće privilegije u životu”

Kultura Showbiznis

 Imate svoju izdavačku kuću. Koliko je teško biti pisac i baviti se izdavaštvom? Zbog čega ste se odlučili na taj korak?

 

Meni je odavno sve lako. I pisanje i televizija, prijateljstvo i roditeljstvo… Prednost zrelih godina. Živim od posla koji volim i to je jedna od dve najveće privilegije u životu.

Za sada ste objavili nekoliko knjiga i drugih pisaca. Da li imate u planu da objavite još knjiga drugih pisaca?

Jako bih volela ali situacija u izdavaštvu je takva da male izdavačke kuće poput moje jedva pokrivaju troškove.

U Vašim knjigama su likovi žena uvek realistični. Zaista uspete da svaku ženu prikažete tako što uđete u srž njene duše.  Da li nam možete otkriti ko Vam je pri pisanju knjiga najviše inspiracija?

 

Najveća Inspiracija su mi čitateljke iz celog regiona sa kojima sam u kontaktu svakog dana. Pišu mi svoja iskustva. Ja sam novinar koji piše ljubavne romane, porodične sage i društvene hronike pa je moj zadatak kao savremenog pisca da jasno i precizno oslikavam živote.

Na koju ste knjigu najviše ponosni? Koju glavnu junakinju iz Vaših knjiga najviše volite?

 

Najponosnija sam na poslednja dva romana koja sam napisala u vreme korone Ne dam te i Izgubila sam sebe. A najviše volim Darinku iz Pola duše.

U Vašim knjigama između ostalog tema je i ljubav. Koja je razlika između ljubavi koja stvara i one koja zna da razori sve oko sebe?

 

Ljubav je uvek stvaralačka energija. Problem je što mi nazivamo ljubavlju i ono što se dešava između dvoje ljudi kada se osobe koje su se srele promene usled odrastanja, okolnosti, uspeha… Čuvati ljubav ne znači sačuvati osobu kakva je bila kada smo se prvi put poljubili već samu ljubav. To retki umeju. Ne zamerati razlike, a obožavati sličnosti to je opisano u romanu Ne dam te a ključ je za lepu vezu ili smisle brak.


Uskoro izlazi Vaša nova knjiga „Izgubila sam sebe“. Šta nam možete reći o toj knjizi? Da li se razlikuje od drugih
?
Naravno da se razlikuje onoliko koliko se moji čitaoci i ja razlikujemo u odnosu na vreme pre korone. Događaji se smenjuju kao u uzbudljivoj seriji na Netflixu i mislim da će pomoći čitateljkama da se vrate sebi ako su se negde u poslu i ljubavi izgubile.

Šta možete poručiti mladoj osobi koja piše i ima želju da objavljuje knjige?

 

Ništa. Možda da se prilagode duhu vremena i da mimo velikih izdavačkih kuća traže na književnim platformama poput Bookmate i sličnih i na društvenim mrežama svoje čitaoce.

Koji Vam je omiljeni strani pisac? Kog domaćeg pisca najviše volite?

 

Nema kod mene najviše. Kao neko ko je završio svetsku književnost ne umem da izdvojim jednog pisca. Najbolji je uvek onaj koji ti u tom trenutku najviše prija duši.

 

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *