Na današnji dan 1945. godine završen je Drugi svetski rat

Društvo Politika

Na palubi američkog ratnog broda Misuri u Tokijskom zalivu, 2. septembra 1945. godine, Japan se predao. Predstavnici japanske Vrhovne komande potpisali su bezuslovnu kapitulaciju, kojom je okončan Drugi svetski rat.

U Evropi, Drugi svetski rat završen je 9. maja 1945. godine kapitulacijom Nemačke.

Tokio je bio prinuđen da kapitulira zbog niza poraza, ulaskom Sovjetskog Saveza u rat, takođe i zbog bespotrebnog uništenja Hirošime i Nagasakija. Ova dva grada su uništena američkim atomskim bombama. Japan je morao da kapitulira i zbog iskrcavanja američkih trupa u Tokijski zaliv.

Japanci, nakon velikog šoka, uprkos fanatičnom kultu borbe do smrti i želji za očuvanjem postojećeg oblika državnog uređenja, ipak pristaju da polože oružje.

Tada je Japan izgubio sve kolonije i skoro je sveden u granice nacionalne teritorije i praktično se našao pod okupacijom SAD.

Koliko god nam ovakvo tumačenje bilo kratko i jasno, ono je krajnje pojednostavljeno i u nekim segmentima čak pogrešno! Ono zanemaruje delovanja drugih faktora u korist prenaglašenog argumenta američkog oružja. Suprotno verovanjima, Hirošima i Nagasaki, iako važni događaji veličine istorijske prekretnice, za japansku vojsku nisu značili kvalitativnu, već samo kvantitativnu razliku, niti su uzrokovali poseban šok naciji koja je od proleća 1945. izgubila preko šezdeset gradova.

Ono zanemaruje i nastojanja mirovne frakcije unutar japanske vlade za sovjetskim posredovanjem kod Saveznika u cilju okončanja rata i važnost SSSR za Japan, odnosno relativnu težinu sovjetskog ulaska u rat napadom na Kvantunšku armiju u Mandžuriji, 9. avgusta 1945.

Suočena istovremeno s dva toliko jaka protivnika, od kojih je u jednog čak i polagala nade za pomoć pri okončanju rata, japanski vrh bio je napokon uveren kako nema izgleda za bilo kakav dogovo o miru.

Atomska bomba jeste važna za priču o kapitulaciji Japana, ali daleko od toga da je odlučujuća, osim u smislu što je njena uporaba dala priliku caru da sačuva obraz pri objavi predaje, pozivajući se na strahote tog novog oružja.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *