Dan koji je promenio čitavu istoriju- Dolazak Hitlera na vlast

Društvo

29.januara 1933. nemački predsednik Paul fon Hindenburg postavio je Adolfa Hitlera na mesto kancelara Nemačke. Na dužnost je stupio sledećeg dana. Adolf Hitler rođen je 20. aprila 1889. godine u austrijskom graničnom gradu Braunau. Imao je još petoro braće i sestara ali su živi ostali samo on i njegova sestra Paula. U dubini duše je želeo da postane umetnik. Bio je prosečan đak i posle srednje škole nije pokazao interesovanje za dalje školovanje.Živeo je u Beču nekoliko godina, sve do  majčine smrti. Bio je dva puta odbijen za Akademiju umetnosti. Prema njegovim rečima upravo je u Beču postao ono što je kasnije sve više ispoljavao, antisemita. To je objašnjavao time što je u Beču bilo puno Jevreja u to vreme. Tvrdio je da su Jevreji protivnici arijevske rase. 

  1. je nasledio očevo imanje u Minhenu i preselio se u kako ga je on zvao „plavi“ grad. Iako je pre toga bio sistematskim pregledom proglašen nesposobnim za služenje vojske, ipak mu je omogućeno da učestvuje u I Svetskom ratu. Bio je raspoređen kao dobrovoljac u 16. bavarski  pešadijski puk. Ubrzo je svojom snalažljivošću postao kaplar. Ta pozicija mu je donela rizik da bude ubijen jer je bio kurir i često se kretao po frontu. To ga je umalo koštalo života kada je 1916. u borbi na reci Somi ranjen u nogu. Zbog svojih zasluga bio je odlikovan najvišim vojnim ordenjem. Nakon I Svetskog rata okreće se politici.Prvo je postao policijski špijun u sastavu obaveštajne komande Rajhsvera.
  2. Postao je veoma vešt i poznat po držanju govora i tako je 1921. održao čuveni govor u Minhenu pred 6000 ljudi. Poslao je dva kamiona sa članovima svoje partije da dele letke i pokazuju čuvenu svastiku( kukasti krst).Stvorio je u narodu jako lošu reputaciju zbog tih vatrenih govora, a naročito protiv svojih političkih  neprijatelja, kao i Jevreja i marksista. Takođe je bio protiv Versajskog sporazuma iz 1919.

Njegovi čuveni govori u pivnici Hofbrahaus u Minhenu izazvali su pažnju raznih slojeva ljudi. Na njegovu stranu stali su Rudolf Hes, bivši pilot Nemačkog ratnog vazduhoplovstva i Ernst Rem, koji je postao vođa paravojne formacije CA odredi, koja je obezbeđivala održavanje tih mitinga. Ti uspesi su ga podstakli da organizuje državni udar, poznat pod nazivom „Bavarski puč“( „Putnički puč“ , „Hitlerov puč, itd.) 1923. godine. Zbog tog i kasnijih događaja je 1924. bio osuđen na kaznu zatvora od 5 godina. U zatvoru je bio povlašćen pa je koristio zatvorsku biblioteku da bi čitao i pisao. Tako je nastalo njegovo kapitalno delo „Mein kampf“ („Moja borba“). Krajem 1924. je pomilovan i pušten iz zatvora. 1933.kao što smo rekli postaje kancelar, a 1934. je iskoristio smrt predsednika države i proglasio se za firera( vođu). Time je Nemačka postala totalitarna zemlja, pod upravom jednog čoveka.Pripisuje mu se i šestocifren broj žrtava, među njima najviše Jevreja koji su jedno vreme nosili žutu „Davidovu zvezdu“ kao znak razlikovanja, zatim Romi, itd.

  1. Pošto je video da njegovom velikom carstvu sledi kraj i da će „Crvena Armija“ zauzeti Berlin odlučio je da sebi presudi pucnjem iz pištolja. Ubio je i svoju suprugu Evu Braun sa kojom se venčao tek dva dana pre u svom skrovištu u kom su zajedno pronađeni mrtvi. Koliko je život čudan i zanimljiv, pokazuje nam i to da je Eva poreklom bila Jevrejka. Zasigurno je bio jedna od najkontroverznijih ličnosti u istoriji.A isto tako i najsnalažljivijih, možda i najsrećnijih jer je izbegao 42 atentata .

Neki kažu da se krio u nekim egzotičnim zemljama, to nikada nije dokazano jer na svetu ima mnogo sličnih ljudi, ali teško da će se ikada neko pojaviti sa takvim mentalnim sklopom.

Autor: Nikola Karaklajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *