Bauhaus – Prekretnica u arhitekturi

Društvo Kultura

Bauhaus u prevodu znaci –“građevinska škola” I  predstavlja modernistički pokret i prekretnicu u arhitekturi 20. Veka.Osnivač  Bauhausa, državne škole, njen začetnik je Valter Gropijus.Prvobitno je bila škola za dizajn i arhitekturu, gde su studenti učili nove metode i tehnike, kasnije iz toga proizašao je moderni industrijski dizajn za šire namene.

Osnovana je 1919. Godine sa sedištem u Vajmaru,6 meseci nakon završetka Prvog svetskog rata,kasnije je menjala sedišta prvo Desau, a pred kraj Berlin. Razlog osnivanja je stvaranje grupe umetnika-zanatlija, na relaciji profesori-student gde bi zajedno izučavali nove metode, tehnike, materijale, način upotreba boje u primeni.

Valter Gropijus kao osnivač bio je i prvi direktor Bauhausa, kasnije su se direkotri menjali.Kao profesor vodio je dva kursa: 1.materijali i tehnike obrade i 2.crtanje, projektovanje i teorija oblika. Škola u Vajmaru je bila sve do 1925. Godine, kada menja sedište i premešta se u Desau.

Postojali su različiti predmeti/kursevi na kojima se radilo.Neki od njih su slikarstvo, grafika, fotografija i različiti zanati (stolarija,keramika).Posebnu pažnju zastupa fotografija kao eksperiment u vidu kolaža,fotomontaže, negativa i druge tehnike.

  1. godine,opet menja sedište i premešta se u Berlin, ali ubrzo je 1933. Godine zatvorena na zahtev Hitlera. Pored Gropijusa, direktori Bauhausa su bili Hanes Majer i Ludvig Mis van der Roe koji je pretvorio samo u školu za arhitekturu. Zgradu Bauhausa u Desau projektovao je Valter Gropijus.

Jednim delom je nastala na načelima Werkbunda- „Savez zanatskih i industrijskih proivođača“, sam Gropijus je bio član, odatle i ideja da se te ideje unaprede i osniva Bauhaus.

Glavna načela Bauhausa  da oblik i funkcija moraju biti u savršenom skladu,odakle proizilazi estetska vrednost predmeta, jednostavnost predmeta, bez nepotrebih delova i ukrasa.

I za kraj principi Bauhausa koji se i danas poštuju i primenjuju u arhitekturi:

  1. Minimalizam
  2. Forma prati funkciju
  3. Akcenat na tehnologiji
  4. Pametno korišćenje resursa
  5. Prirodni materijali
  6. Jednostavnost i efikasnost
  7. Stalni razvoj/napredak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *