Doživite fenomenalnu Stopića pećinu

Društvo

Na samo 20 kilometara od planine Zlatibor, u zaseoku Stopići nalazi se pećina, po svemu sudeći neobična. Ono što fascirnira jeste njena unutrašnjost koja pored brojih pećinskih ukrasa, bigrenih kada ,koje ostavljaju bez daha, poseduje i vodopad, nazvan „Izvor života“.

Pećine širom Evrope poseti 27 miliona ljudi godišnje, a naša Stopića pećina spada u red najposećenijih u Srbiji sa čak 50.000 poseta. Ono što je čini atraktivnijom jeste da pripada planini Zlatobor, kao i to da se  u  neposrednoj  blizini na oko 2km se nalaze Gostilje vodopadi, kao i mnogi drugi planinski sadržaji.

Pećina je veoma specifična, spada u red rečnih pećina, jer kroz nju protiče Trnavski potok koji svojim tokom daje čar samoj pećini. U pećini možete videti veliki broj bigrenih kada sa svojim jedinstvenim karakteristikama koje su zaštitni znak pećine, napravljene su od krečnjaka koji je deponovan godinama unazad. To su udubljenja oivičena kamenim zidovima, tačnije vijugavim bigrenim naborima u kojima se sakuplja voda. Takođe u rečnom kanalu možete videti vir, ispod koga nastaje bigreni tobogan, koji prelazi u bigrene kaskade, voda se sliva niz kaskade stvarajući slapove, pri malim vodama, dok se pri većim vodama formira jedinstven vodopad čija je visina oko 9,5 metara.

Sama pećina ima pet celina, na samom ulasku u pećinu nalazi se ogromna šupljina na 711 metara nadmorske visine, otvor šupljine kroz koji se ulazi u pećinu visok je 18 , a širok 35 metara. Na ulasku u pećinu nailazite na  Svetlu dvoranu, sve dublje zalazeći u pećinu približavate se na Tamnoj dvorani, to je deo pećine slabo osvetljen i pun vlage, nakon toga nalazi se  Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

Pored Stopića pećine, možete posetiti još mnogo prelepih lokaliteta koji se nalaze u njenoj blizini. Muzej na otovrenom u selu Sirogojno kao simbol planine Zlatibor, vodopad Gostilje, Ski centar Tornik, Specijalni rezervat prirode Uvac, Drvengrad na Mokroj Gori, Šarganska osmica, Ribničko jezero kao i mnogi drugi prelepi lokaliteti planine Zlatibor.

Autotor: Ana Kljajević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *