El Klasiko

Fudbal Sport

Danas u 16.h se igra jedan od najvećih derbija sveta. Najkomercijalniji sigurno.

Danas se Nou Kampu sastaju Barselona i Real Madrid po 245. put u svojoj istoriji.

Zbog već svima poznate situacije u svetu i ova fudbalska svetkovina će biti bez najvažnijeg sastojka. Igraće se bez publike.

I bez toga ovaj duel pomalo posrnulih titana nosi nestvarnu draž.

Ni jedna ni druga ekipa nisu sjajano startovali u šampionatu, pa bi trijumf u ovoj utakmici doneo preko potreban polet pobedniku.

Gosti iz Madrida stižu u glavni grad Katalonije sa tri boda prednosti, ali i utakmicom više, ali “kraljevići” nikako ne mogu biti zadovoljni svojim učinkom. Na pet odigranih utakmica imaju svega 10 bodova uz gol razliku 6:3.

Uz to igrači Zinedina Zidana svom najvećem rivalu dolaze posle dva neprijatna poraza. Prošlog vikenda u La Ligi od Kadisa, i možda i neprijatnijeg od Šahtjora u prvom kolu Lige šampiona.

Da sitacija za navijače Reala bude gora je i izostanak kapitena Serhija Ramosa, koji svojim autoritetom i iskustvom unosi mir u defanzivu “kraljevskog kluba”.

Sa druge strane ni Katalanoci ne mogu da se pohvale mnogo boljim rezulatima u domaćem prvenstvu.

Na četiri utakmice skupili su svega 7 bodova, uz nešto malo bolju gol razliku od svog današnjeg rivala, 8:2, i u malo boljem raspoloženju će danas istračati na teren.

“Petarda” protiv nejakog Ferencaroša u Ligi šampiona je podigla moral Mesiju i drugovima. Dovoljno da poraz protiv Hetafea i nerešen rezultat sa Seviljom u ligi padnu u drugi plan.

Iako se Real Madrid nalazi u rezultatskoj krizi, Barselonu potresaju mnogo dublji problemi. Finansijski i institucionalni.

Situacija u “Blaugrani” je pred eskalacijom jer se predsednik kluba Đozepe Marija Bartomeu nalazi pred smenom, ona bi mogla da dođe posle refernduma 1. ili 2. novembra.

Problem sa kapitenom i najboljim igračem kluba Leom Mesijem je svima poznata. Sem toga, protiv prvog čoveka kluba je i veći deo igračkog kadra, a sve zbog najavljenog smanjenja plata.

Kada se znaju problemi i jednih i drugih, postavlja se pitanje ko je favorit danas?

U ovakvim duelima nema favorita, ali bi se moglo reći da je prednost na strani Barselone. Na terenu malo bolje stoje od svog rivala, ili bolje rečeno manje su loši.

Tu je i prednost domaćeg stadiona bez obzira što će tribine biti prazne.

Još jedan tas na vagi koji može pobedu doneti Barsi je i trener Ronald Kuman, i njegova ambicija da u svom prvom “Klasiku” nadmudri Zidana.

Šta kaže statistika?

Šta se može videti u statistici međusobnih duela dva najljuća rivala u Španiji?

Do sada su se sastali 244.puta.

Izjednaćeni su po broju pobeda, i jedni i drugi imaju ih po 96. a 52. puta je bilo nerešeno.

Na poslednjem derbiju u martu ove godine trijmfovao je Real Madrid 2:0.

Najveću pobeda je takođe delo Reala, davne 1943. godine, kada je svet bio u vihoru II Svetskog rata, oni su svog rivala savladali sa neverovatnih 11:1.

Najbolji strelac “EL Klasika” je Lionel Mesi sa 26. pogodtka, slede zatim tri Madriđana, legenda Di Stefano i Kristijano Ronaldo sa 18. pogodtka, i Raul Gonazles sa 15.

Najviše ovakvih utakmica u nogama ima kapiten Reala Serhijo Ramos 44. a sa jednom manje iza njega je Mesi.

Zanimljivo je to da je poslednji igrač koji je u derbiju nastupao u oba dresa Argentinac Havijer Savijola.

Sa kojim “oružjem” treneri kreću u “bitku”?

Šef struke Barselone na ovom meču ne može da računa na prvog golamana Ter Štegena, kao i na već dugo odsustnog Umtitija.

Iskusni bek Đordi Alba ipak nije stigao da se na vreme oporavi od povrede zadobijene protiv Sevilje, pa će on meč početi sa klupe.

Umesto njega priliku će dobiti mladi Seržijo Dest, dok će se na golu naći Neto.

Nije teško pogoditi na koga svi koji navijaju za Barselonu polažu najviše nade.

Sa druge strane, Zinedin Zidan sem problema koji nosi izostakan kapitena nema većih problema sa sastavljanjem ekipe.

U njoj će se naći i srpski reprezentativac Luka Jović, mada je skoro nemoguće da zaigra od prvog minuta.

Realno je da će meč početi igrači koji su odmarali u prvom kolu LŠ,među njima i Benzema, a zanimljivo je videti hoće li svoje mesto u prvih 11.naći Vinisijus, koji je baš protiv Šahtjora postigao gol posle svega 15. sekundi provedenih u igri. I to baš zamnivši našeg napadaća.

Zato danas svi koji volite fudbal, bez obzira za koga navijate, sedite u omiljenu fotelju opusite se i uživajte u nadamo se vrhunskom fudbalu!

Autor: Strahinja Grozdanić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *