Muhamed Ali:“ Slobodan sam da budem šta god želim.”

Sport

Kasijus Marselus Klej  mlađi se rodio 17 januara. Bio je američki bokser i jedan od najvećih svetskih boksera. Pri prelasku u islam  1964. je uzeo ime Muhamed Ali.  Bavio se između ostalog političkim aktivizmom. Njegovu izvanrednu tehniku je karakterisialo izuzetan rad nogu, velika brzina, spušten gard i brzi refleksi. Za sebe je rekao da „pleše kao leptir“ i „ubada kao osa“. Zlatnu medaju je osvojio  u poluteškoj kategoriji na Olimpijkim igrama u Rimu 1960.godine.

 

Titulu svetskog prvaka je osvojio 25.februara 1964.godine. Preuzeo je titulu od Sonija Listona. Pobedio ga je tehničkin nokautom posle 6.runde. Titulu je uspeo da odbrani 9.puta. Preokret u karijeru mu se dogodio kada je odbio da učestvuje u Vijetnamskom ratu. Oduzeli  su mu titulu i pretio mu je zatvor. Dobio je pobedu na sudu 1971.godine. Te godine je izazvao tadašnjeg svetskog prvaka Dzoa Frejzera. To je bio jedan od najkrvarijih mečeva. Muhamed Ali nije bio u formi i izgubio je meč.  U drugom susretu sa njima je uspeo da ga pobedi.

Titulu je vratio iz drugog puta. Pobedio je Dzordza Formana 1974.godine. Dzord Forman je pre toga  dobio pobedu protiv Dzoe Frejzera. Taj meč se zvao Rumble in the jugle. Bila je u Kinšosu (Kongo). Ono što je bilo karakteristično za tu borbu je da je promenio stil. Boksovao je defanzivno, pokrivao je glavu rukavicama, dopuštao Formanu da ga udara u lice. Kada se Forman umorio, u osmoj rundi je  Muhamed Ali protivnika nakautirao. Titulu je odbranio šest puta. Izgubio je 1978. od Leona Spinska, ali iste godine  se opet vraća na tron.

Povukao se 1979.godine sa 37.godina. Ono što javnost saznaje da je 1982.godine oboleva od Parkinsonove bolesti. Preminuo je 3.juna 2016.godine.

 

Autor:Aleksandra Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *