O čemu govori pesma Bohemian Rhapsody?

Društvo

“Bohemian Rhapsody” je najpoznatija pesma britanskog rok sastava “Queen”. Pesmu je napisao pevač Fredi Merkjuri.

Direktori i producenti grupe su se bunili kada su prvi put čuli pesmu, i tražili da se srednji deo skrati. Sa dužinom od 5:55 minuta pesma je bila dva puta duža od prosečnog singla u to vreme. Smatrali su da pesma neće biti puštana na radio-stanicama i da neće postići uspeh.

Prevarili su se!

Singl je objavljen 31. oktobra 1975. i odmah je dospeo na prvo mesto britanskih top-listi i ostao je tamo 9 nedelja. Danas se smatra jednom od najkultnijih pesama svih vremena, iako značenje stihova najveći broj ljudi ne zna.

Po tvrdnjama članova benda, Fredi je već imao celu pesmu u glavi i samo je trebalo da prenese ideju ostalima. Ljudima bliskim pevaču još tada je bilo jasno – “Bohemian Rhapsody” bila je autobiografska pesma.

Pesma o ljubavi

Fredi Merkjuri jednom je izjavio da pesma govori o ljubavnim vezama, ali njeno značenje nikada nije želeo da detaljnije objašnjava. Tekstopisac Tim Rajs, koji je dobro poznavao pokojnog pevača, tvrdi da su stihovi zapravo Fredijevo priznanje da je homoseksualac.

– Meni je prilično očigledno da je to Fredijevo priznanje. U stihu “Mama, I just killed a man” (“Mama, upravo sam ubio čoveka”) Fredi je ubio starog sebe, osobu koja je do tada bio. Stih “Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead” (“Prislonio sam mu pištolj uz glavu, povukao okidač i sada je mrtav”) znači da je dotadašnja hetero osoba mrtva. Uništio je osobu koja je pokušavao da bude i sada pokušava da živi s novim Fredijem – ispričao je Rajs.

Fredijev prijatelj tvrdi i da stih “I see a little silhouetto of a man” (“Vidim malu senku čoveka”) govori o tome da ga još proganja to što je uradio.

Pesma o tome kakav je život mogao biti

Lesli En Džouns, Fredijeva biografkinja, slaže se sa ovom teorijom i dodaje da je jednom pitala Fredija da li je pesma njegovo priznanje. On se nasmejao, i posle kraće tišine rekao da nije trenutak za to.

Njegov ljubavnik Džim Haton to je potvrdio posle Fredijeve smrti.

Nikada nije javno nameravao da prizna, morao je da glumi hetero osobu zbog svoje porodice. Bila je to Fredijeva ispovest o tome kakav mu je život mogao biti, koliko bi bio srećniji da je mogao da bude to što jeste. Svet je dobio priliku da čuje maštovito remek-delo, kompleksno i slojevito, s jednostavnom porukom. Ta je pesma bila ono što je Fredi zaista bio – rekao joj je Džim Haton.

“Bohemian Rhapsody” ponovo je objavljena posle smrti Merkjurija 1991. Ponovo je došla na liste i ostala tamo 5 nedelja. Danas je jedina pesma koja je u četiri kalendarske godine bila broj jedan na top-listama u Velikoj Britaniji.

Godine 2004. BBC radio je proglasio najemitovanijom pesmom u istoriji. Po mnogim anketama proglašena najboljom pesmom svih vremena.

Izvor: Istorijiski zabavnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *