Dan kada je stvoren Miki Maus

Društvo

Na današnji dan 1928. godine, u crtanom filmu “Parobrod Vili” prikazanom u Njujorku, prvi put se pojavio Miki Maus, danas kultni junak Volta Diznija.

Većina ljudi ne zna da je prvo bilo zamišljeno da se crtani lik koga su stvorili Volt Dizni i Ab Ajverks zove – Mortimer Maus! Supruga Volta Diznija mislila da je Mortimer pomalo ružno ime, a svakako “preveliko za jednog miša”. Sledeći predlog bio je – Miki!

Slično, u prvim srpskim izdanjima Miki Maus se zvao – Mika Miš.

Glas mu je sve do 1947. pozajmljivao lično Volt Dizni. Od prvog filma, Mikijev izgled se postepeno menjao – 1929. dobio je bele rukavice, 1938. redizajniran je izgled tela, a 1940. uši kao Mikijev zaštitni znak reanimirane su iz realističnije perspektive.

Ovaj junak svakako će biti zapamćen kao crni miš u belim rukavicama, sa rukama koje imaju četiri prsta, cipelama i šorcu sa istaknuta po dva dugmeta na prednjem i zadnjem delu.

Mini Maus se pojavila 1929. godine. Nakon nje, 1930. godine, Mikiju se pridružio i njegov kućni ljubimac Pluton, žuto-narandžasti mešanac, koji je kroz filmove uveseljavao i zadavao slatke brige savesnom Mikiju.

Miki Maus je prvi crtani junak koji je na svoj pedeseti rođendan dobio svoju zvezdu u Holivudu. Godine 1934. ušao je u Britanika enciklopediju, a sam Volt Dizni je 1932. godine dobio nagradu američke Akademije za kreiranje ovog crtaća.

https://www.youtube.com/watch?v=BBgghnQF6E4&t=12s
Izvor: Istorijiski zabanik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *