STANJE NA FRONTU – RAT U UKRAJINI: KONTRAOFANZIVA UKRAJINSKE VOJSKE

Politika
Osmog oktobra nekoliko minuta nakon 6 časova ogromna eksplozija onesposobila je krimski most  (most na Kerču) i odnela tri života. Način na koji je deo mosta uništen, još nije sasvim definisan. Doveo je do totalnog obustavljanja transporta i saobraćaja.
Ukrajinsko ministarstvo odbrane je proslavilo ovaj napad čestitajući predsedniku Ruske Federacije 70. rođendan. Dan pre, ruski predsednik Putin je za svoj rođendan dobio traktor od predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.
Najizvesnije je da je most uništen miniranjem i da su ukrajinske diverzantske grupe uspešno osmislile i implementirale plan uništenja dela mosta. Most je važna spojnica kopnenog dela, sada Rusije, sa Krimom.
Most je simbol Putinove moći; četiri godine nakon aneksije poluostrva, Putin je otvorio ovaj most, kojm je krunisano pripajanje Krima Ruskoj Federaciji.
Most je do večeri istog dana delom osposobljen, a do subote će biti obnovljen i železnički saobraćaj.
Nekoliko nedelja unazad ukrajinska vojska je oslobodila i napredovala oko 100 km ka istoku, ušašvši u danas pripojene oblasti Luganska, Donjecka, Zaporoške oblasti i Hersona. Tokom leta ukrajinski vazdušni napadi nisu prestajali, da bi oko Hersona pre oko pet dana ukrajinska vojska oslobodila sela i učvrstila svoje položaje.
Kremlj je pokrenuo mobilizaciju; tvrdi se da na raspolaganju imaju 760.000 dobrovoljaca. Drugi neki izvore tvrde da je onima koji su se sami javili za učešće u ratu traženo da sami sebe obezbede opremom, čak i obućom i odećom. Narod je postao sumnjičav prema razboritosti i sposobnosti svog predsednika u ovom ratu, te je otuda ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u jednom intervjuu za BBC pozvao ruski narod da „sebe spase“ i zbaci svog predsednika, a zapad je pozvao na novi set sankcija Rusiji.
Proteklih dana, predsednik SAD Džo Bajden obećao je novu pomoć Ukrajini od 625 miliona dolara, što je ko zna koja u nizu pomoći SAD Ukrajini, ne računajući pojačanja u vidu naoružanja i ostale ratne opreme.
Iako Rusi i dalje drže Herson, u toj regiji, prema rečima predsednika Zelenskog, oslobođeno je 8 sela, da bi do sada ukrajinska vojska oslobodila 50 gradova i sela na čitavoj teritoriji Ukraijine tokom rata. Hersonska oblast je pre rata imala oko 320.000 stanovnika, sada je na tim prostorima ostalo oko 100.000 ljudi.
Leto je bilo ključno za ukrajinsku vojsku – prestonica Ukrajine je oslobođena opsade. Takođe, sve su učestaliji postajali vazdušni napadi ukrajinske avijacije, ratna oprema je znatno uznapredovala zahvaljujući pomoći SAD i EU. Proteklih nedelja novopripojene četiri oblasti bivaju ugrožene od strane ukrajinske vojske, koja je, kao što je već rečeno, napredovala oko 100 km u rusku teritoriju.
Sledeći cilj ukrajinske vojske je Krim; otuda velike borbe oko Zaporoške oblasti (Zaporožja), koji je ključna tačka i poveznica ka Krimu.
Jake borbe vode se u Limanskoj oblasti, oblast Donbasa je preplavljena ukrajinskim vojnicima. Međutim, veliki gradovi su i dalje u ruskim rukama.
Ruski gubici su od početka rata zastrašujući. Zapad je  sve sigurniji u narativima o pobedi Zelenskog nad Putinom, što se može videti i kroz poslednje intervjue sa ukrajinskim predsednikom.
Devetog oktobra započela je ruska kontraofanziva. Žestoke borbe se vode u rejonu Zaporožja, gde su jaki ruski udari na ukrajinske pozicije.
Ovo je trenutak odlučujuće borbe; Putin ne dokazuje samo Ukrajincima i svetu svoju odlučnost za pobedu u ovom ratu, već očvršćuje i čuva svoju poziciju u Kremlju i pred svojim narodom. Rušenje mosta bi moglo biti kontraproduktivno za Ukrajinu; most nosi jaku simboliku kao Staljingrad tokom Drugog svetskog rata. Ruska ofanziva obećava veliku prekretnicu u ratu u narednom periodu.
 
AUTOR: MILOŠ SIMEUNOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *