Ko je bila Žižela Perl?

Društvo

Čak i veliki broj onih koji poznaju istoriju ne znaju da je u Aušvicu, kao asistent jednog od najvećih monstruma savremenog doba – doktora Mengela, radila medicinska sestra jevrejskog porekla! Upravo ova žena dala je sve od sebe da spase logoraše i smanji broj Mengelovih žrtava.

Doktor Mengele, “anđeo smrti” radio je sa Žizelom Perl, medicinskom sestrom, koja je zbog svojih dela prozvana “anđelom Aušvica”.

“Anđeo Aušvica”

Žizela Perl je bila samo još jedna pripadnica jevrejskog naroda koja je deportovana u Aušvic početkom Drugog svetskog rata. U masi izgladnelih i bolesnih logoraša koji su svaki dan morali da rade teške fizičke poslove ne bi li se Treći Rajh uspešno izdržavao i vodio ratove, Žizela je spontano pokazala svoja praktična i teorijska znanja iz medicine zbog čega su nacisti odlučili da je dodele doktoru Mengelu kao ispomoć u laboratoriji, u kojoj je vršio gnusne eksperimente nad blizancima, mentalno zaostalima, ljudima malog rasta, druge boje kože…

Verovatno najgnusniji čin nacističke vlade koji je sprovodila u logorima bilo je masovno ubijanje trudnih Jevrejki. Ono malo beba koje su i stizale žive do Aušvica završavale bi u strašnoj laboratoriji doktora.

Kada je jednom Mengele prevario Žizelu i rekao joj da proveri koje žene iz logora su trudne kako bi one dobile “bolji tretman”, samo da bi ih nakon toga ubio, ova medicinska sestra je počela da prikriva trudnoće žena i krišom, noću, vrši abortuse.

Njena računica je bila jasna – spasiti što veći broj žena u nadi da će se izvući iz logora i jednog dana, u novom životu, imati porodicu!

I tako, dok je “anđeo smrti” nastavljao svoj monstruozni posao preko dana, ona je nastavljala svoj posao preko noći. Žizel Perl je do 1945. godine uradila oko 3 hiljade abortusa.

Tihi heroj

Po oslobođenju, Žizela Perl je saznala da su joj muža i sina nacisti ubili neposredno pre ulaska saveznika u Nemačku. Ćerka se vodila kao nestala. Obuzeta očajem, Perl je pokušala da se ubije, ali je preživela. Poslata je na oporavak u jedan samostan u Francuskoj nakon čega se odselila u Ameriku gde joj je odobreno državljanstvo. Uspela je i da ponovo pronađe ćerku koja je preživela rat skrivajući se.

Postala je ginekolog u njujorškoj bolnici “Mount Sinai Hospital” i stručnjak za lečenje neplodnosti. Ipak, zato što je nailazila na otpor američke javnosti zbog toga što je obavljala i abortuse, na kraju se sa ćerkom odselila u Izrael gde je nastavila da se bavi medicinom.

Napisala je više radova o ženskom reproduktivnom zdravlju, kao i knjigu “Bila sam doktorka u Aušvicu” u kojoj je opisala strahote kojima je prisustvovala tokom zatočeništva.

Umrla je u Izraelu 1988. godine. Po životu Žizel Perl 2003. snimljen je film “Iz Pepela” (“Out of the Ashes”).

Izvor: Istorijski zabavnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *