Da li znate ko je Angus Meskaskil?

Uncategorized

Visok preko 2 metara (2 metara i 36 centimetara da budemo precizni), Angus Mekaskil je bio neverovatan prizor. Ipak, najveće iznenađenje bilo je da je njegova veličina bila potpuno prirodna – za razliku od većine drugih “džinova” Angus Mekaksil nije patio od gigantizma ili bilo koje druge bolesti izazvane povećanom količinom hormona rasta. U stvari, bio je potpuno proporcionalan i, osim svoje veličine, sasvim prosečan.

Pa – ne u potpunosti! Uz svoju ogromnu veličinu, Mekaskil je posedovao i ogromnu snagu.

“Veliki dečak”

U mladosti je viđen kako podiže brodsko sidro od preko 1200 kilograma do visine grudi! Mogao je da nosi dva bureta od po 130 kilograma istovremeno. Mogao je da podigne jarbol od 12 metara na palubu broda i jednom je podigao odraslog konja preko ograda od jednog i po metra.

Kada je imao samo 14 godina, posvađao se sa odraslim muškarcem i zadao mu udarac u vilicu od čega je čovek odleteo nekoliko metara i bio toliko duboko u nesvesti da su pomislili da je mrtav.

Uprkos njegovoj impresivnoj i zastrašujućoj snazi, Mekaskil teško da je bio neko koga se trebalo plašili. Imao je blag, muzikalan glas, bio je fin i kulturan, sa dubokim plavim očima i ljubaznim osmehom. Ljudima na njegovom rodnom ostrvu Kejp Breton u Novoj Škotskoj bio je poznat kao “Veliki dečak”.

Zvezda je rođena!

Posle nekog vremena P. T. Barnum je čuo za Angusa. Takav čovek, sa tako impresivnom snagom i veličinom, bio bi divan dodatak njegovom cirkusu. Tako je 1849, kada je Mekaksil imao 24 godine, Barnum došao na ostrvo i ponudio mu mesto u svojoj putujućoj trupi.

U narednih nekoliko godina, Mekaskil je obilazio zemlju sa Barnumovim cirkusom. Kasnije su putovali i u inostranstvo i stigli do nekih egzotičnih delova sveta poput Azije i Zapadne Indije.

Tokom svojih putovanja stekao je slavu jer je stajao uz Barnumovu “najmanju atrakciju” – čoveka koji je nastupao pod imenom general Tom Palčić, visokog tek nešto više od metar. Kada bi stajali jedan pored drugog, ekstremne visine dvojice muškaraca bile su još izraženije, a pubilka je bila oduševljena.

Na vrhuncu karijere, kraljica Viktorija je čula za Mekaskilovu impresivnu veličinu i snagu i pozvala ga da dođe da nastupi u zamku Vindzor. U znak zahvalnosti, za uspomenu mu je poklonila dva zlatna prstena da ponese sa sobom na dalja putovanja.

Visina za Ginisa

Nakon što je njegova karijera u šou biznisu završena, Angus je odlučio da se povuče i vrati nazad u Novu Škotsku. Tamo je kupio mali mlin i prodavnicu i brzo je postao omiljen u gradu. Jedan od njegovih najekskluzivnijih proizvoda bio je čaj koji je prodavao kupcima na šaku. A, njegova šaka bila je ogromna…

U leto 1863. kada mu je bilo 38 godina, tokom putovanja na kome je planirao da nabavio još zaliha za svoju radnju, Angus Mekaskil se iznenada i ozbiljno razboleo. Nakon što je vraćen kući preminuo je od onoga što su lekari nazvali “moždanom groznicom”.

Godine 1881. Agnus Mekaskil upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao “najviši nepatološki džin” u zabeleženoj istoriji – najviši čovek čija je veličina bila potpuno prirodna, piše portal Allthatsinteresting.

Danas, na njegovom grobu na ostrvu Kejp Breton u Novoj Škotskoj stoji grobna oznaka dostojna njegove ogromne veličine.

Nekoliko predmeta iz njegovog doma, uključujući ogroman okvir kreveta, izloženo je u muzeju u okolini, služeći kao podsetnik na čoveka kog je kraljica Viktorija nazvala “najvišim, najčvršćim i najjačim čovekom koji je ikada ušao u palatu“.

Izvor: Istorijski zabavnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *