Cenzura, sloboda i sistem bez poretka- Mediji modernih generacija- Da li TikTok prevazilazi Jutjub

Društvo

Od pisane forme, preko radija do vizuelnih formata, mediji su bivali podložni  promenama i različitim načinima saopštavanja određenih informacija kako bi dopreli do ciljane publike, a postojeće norme saopštavanja vesti, plasiranja zabave i istraživanja različitih pojava i događaja su predstavljale ograničavajući okvir u slobodi izražavanja medija- tome služi cenzura koja filtrira informacije, subjektivni doživljaj, uvredljivi ili bilo kakav drugi neprikladan sadržaj i ne mora biti nužno negativna ukoliko posmatramo sa svih aspekata.

Ono što je cenzura probudila u ljudima je frustracija zbog nedostatka slobode iznošenja stavova po pitanju određenih tema, te su pojedinci uvek pokušavali da pronađu način kojim bi mogli da iskažu svoje mišljenje, nezadovoljstvo, osudu ali i odobravanje. 

Razvojem tehnologije, a kasnije i pojavom društvenih mreža i platforma koje omogućavaju malo slobodnije iskazivanje ličnosti bez sankcija u vidu izopštavanja iz društva ili novčanih kazni, počinje masovno plasiranje sadržaja na Jutjub platformi., gde nije potrebno biti poznat, biti medijska ličnost ili analitičar društvenih tema- dovoljno je biti kreativan i imate ljude koji prepoznaju kreativnost. Ono što je pozitivna strana ovog načina izražavanja je velika verovatnoća za pronalaženje istomišljenika koji ciljano prate određenog pojedinca i samim tim on stiče kredibilitet u nekoj meri i može predstavljati podsticaj datoj ciljnoj grupi, ali isto tako je omogućeno i neslaganje sa pojedinim stavovima kao i iznošenje suprotnih. 

Međutim, u nekom trenutku Jutjub postaje prepun ljudi koji imaju šta da kažu, imaju svoju publiku i svoju zonu komfora, a problem nastaje onda kada sloboda prerasta u sistem bez poretka gde je sve dozvoljeno i gde je i ono što je neispravno, isprazno i neprikladno upakovano u celofan i nazvano zabavom. Sa druge strane su pratioci koji više nisu ljudi, već su broj kojem treba održati pažnju i povećati interesovanje, jer na kraju dana, taj broj određuje ono što je traženo i poželjno. 

Sistem koji održava pažnju, ali veoma površno je plasiranje ispraznog sadržaja. Svako od nas je barem jednom uhvatio sebe da u nekom trenutku pada koncentracije ne isprati ono što je čuo ili video ili pak zaboravi u roku od nekoliko minuta. Upravo po tom sistemu funkcioniše najnovije popularizovana platforma- TikTok. Sadržaj je dovoljno atraktivan da privuče pažnju, ali i dovoljno isprazan da mu se suštinska pažnja ne pridaje. Tu ne postoje preterane analize i potreba za traženjem poente, a broj neprestano raste. Kao što je larpurlatizam- umetnost radi umetnosti, tako i platforme ovog tipa za cilj imaju gledanje radi gledanosti. 

Ne znači nužno da izuzeci ne postoje, ali je potrebno mnogo više truda i ulaganja da bi primećenost bila evidentna. Neminovno je da će svako pronaći određenu grupu istomišljenika koja god platforma bila u pitanju, ali ta konstanta borba za preuzimanjem primata sve više vodi udaljavanju od poente koju sloboda govora propagira.

Autor: Adelina Sretenović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *