NIŠKA TVRĐAVA- KULTURNI SPOMENIK KAO SVEDOK ISTORIJE

Društvo

Društvo koga smo deo i svet kakav poznajemo rezultat je mnogobrojnih istorijskih procesa. Polazeći od divljaštva, preko varvarstva pa sve do industrijskih društava sve što nas okružuje je prošlo različite forme. U današnjem, savremenom i modernom dobu, kada je urbanizacija sve veća, a tehnologija sve razvijenija, izgleda da ne postoji ništa što podseća na život naših predaka. 

Međutim, ono što već vekovima svedoči istoriji i deo istorije svojim postojanjem govori, a ipak ostaje na mestu gde su temelji postavljeni su kulturni spomenici koji su jako važni u podsećanju na ono što je nekada bilo.

 

Na putu izmedju istoka i zapada, smeštena pored Nišave, Niška tvrđava je bila česta meta napada. Bila je rušena i obnavljana, a svaki kamen ugrađen njene zidine priča neku svoju priču.

Početkom osamnaestog veka, od Turaka dobija konačni izgled koji se zadržao i danas. Visoki bedemi i zidine, džamija i tursko kupatilo oplemenili su Nišku tvrdjavu.

Danas, tvrđava nije samo građevina kojoj se krasi grad Niš i kojoj se treba diviti. Ona je sastavni deo dana, druženja i kulturnih manifestacija. Za ljubitelje muzike, izbor može biti festival dzeza- Nišvil, kao i festival horske muzike, ali i Filmski susreti kao jedan od poznatijih manifestacija. Tu su naravno i mnogobrojni koncerti i predstave koji se održavaju na letnjoj pozornici i prilagodjeni su svim uzrastima.

Istorijski momenti ne zaostaju za kulturnim manifestacijama, a moguće je posetiti tursko kupatilo, Bali-begovu džamiju, Lapidarijum koji predstavlja zbirku nadgrobnih spomenika i muzeje.

Za one koji više uživaju u odmoru, kafići okruženi zelenilom su prvi izbor, kao i gradska bašta koja sadrži letnjikovac ispunjen knjigama. 

 

Niška tvrdjava kao spoj istorije i modernog doba uspela je da očuva ono što nosi istorijsku vrednost, ali i da atraktivnim pristupom privuče što više posetilaca koji bi svedočili onome što bi trebalo negovati i sačuvati.

Autor: Adelina Sretenović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *