EKSPANZIJA KOREJSKIH SERIJA: „KOREJSKI TALAS“

Društvo

K-drama je žanr koji označava serije na korejskom jeziku. „Korejski talas“ je termin koji je nastao još 90-ih godina prošlog veka kada su korejske televizijske serije i filmovi postali sve popularniji izvan Južne Koreje, pogotovu u Kini. Južnokorejska pop kultura poslednjih godina doživela je izuzetno brz uspeh kroz muzički žanr K-pop, seriju i filmove. Najveća ostvarenja su se desila kroz seriju „Squid Game“ i film „Parasite“. Pored toga, danas su korejske serije sve popularnije. Razlog ovome može biti veća dostupnost istih na mnogim sajtovima, poput Netflix-a. Mogu se gledati sa prevodom i tako se prevazilazi jezička barijera, te je korejska kultura svetu predstavljena u najboljem svetlu.

„Squid Game“ (prevod „Igra lignje“) je južnokorejska serija iz 2021. godine koja je doživela enormnu popularnost u svetu. Oborila je rekord kao najgledanija serija na Netflix-u. Ovo je jako značajno, posebno ako se u obzir uzme činjenica da nije u pitanju američka ili britanska serija, jer su one godinama dominirale na svetskoj sceni. „Squid Game“ prati glavnog junaka čije je ime Seong Gi-Hun. Seong Gi-Hun je sredovečan čovek koji nije uspeo ni na jednom životnom polju: u dugovima je i koristi majčin novac za kocku, bivša supruga planira da se sa njihovom ćerkom i novim mužem preseli u Ameriku i na sve to saznaje da mu je majka teško bolesna, te joj je potreban novac za lečenje koji Gi-Hun nema. Nepoznati muškarac mu predlaže da se uključi u igru u kojoj može osvojiti pozamašnu sumu novca ukoliko pobedi. Očajan, Gi-Hun pristaje. Međutim, kada igra počne on otkriva da je princip igre takav da ukoliko izgubi – gubi život.

Tvorac serije, Hwang Dong-hyuk, potvrdio je da je priča zapravo kritika kapitalističkog sistema u kome su pojedinci prinuđeni da se bore jedni protiv drugih kako bi obezbedili svoju egzistenciju. Sa druge strane, imamo prikaz „više klase“ kojoj ova igra života ili smrti služi kao razonoda; sa bezbedne udaljenosti posmatraju takmičare kako se bore za opstanak. Priča ima mnogo slojeva i preporučujemo čitaocima da, ukoliko već nisu, pogledaju  seriju. Potvrđeno je da će biti druge sezone i da se ista očekuje 2023. ili 2024. godine. Za sada, možemo samo da nagađamo u kom će smeru priča ići: na društvenim mrežama postoje mnoge teorije o likovima i zapletu. 

Južnokorejski film „Parasite“ („Parazit“) je proglašen za najbolji film 2019. godine. Bavi se sličnom tematikom kao „Squid Game“. Takođe je kritika kapitalizma. Objašenje porasta ovog žanra u Južnoj Koreji možemo pronaći u činjenici da u toj zemlji dolazi do sve većeg jaza između bogate i siromašne klase u društvu. Genijalni Bong Džun-Ho, nosilac „Oskara“ za najboljeg reditelja 2019. godine, je na donekle šaljiv, ali i veoma mračan način približio ovu pojavu svojim gledaocima – kroz različite situacije u koje je stavio svoje likove. Ono što je takođe važno je da je ovaj film imao ogroman doprinos prilikom predstavljanja korejske kulture svetu i utabao put za serije koje su danas sve popularnije.

Pet najpopularnijih korejskih serija, na osnovu ocena gledalaca na IMDb-u, osim „Igre Lignje“ su:

  • „Čudna advokatica Vu Jang Vu“ („Weird Lawyer Woo Young Woo“) koja prati priču autistične 27ogodišnje advokatice sa IQ-om 164 i neverovatnim pamćenjem;
  • „Uzorna porodica“ („A Model Family“) – o profesoru koji spašava porodicu bankrota tako što počinje da se bavi nelegalnim aktivnostima;
  • „Alhemija duša“ („Alchemy of Souls“) – životi dvoje ljudi se menjaju nakon što se duša preminule osobe vrati u život;
  • „Velika usta“ („Big Mouth“) – za ljubitelje trilera: neuspešni advokat koji biva uvučen u slučaj ubistva i postaje genijalni prevarant;
  • „Svi smo mrtvi“ („All of Us Are Dead“) priča o srednjoškolcima koji bivaju zarobljeni usled napada zombija.

Sa ekspanzijom K-drama poslednjih godina, očekujemo još brilijatnih ostvarenja južnokorejskih reditelja koji ne prestaju da očaravaju svet.

Autor: Jelena Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *