STREAMING PLATFORME – KAKO NAM JE OLAKŠAN PRISTUP SADRŽAJU KOJI NAS ZANIMA

Društvo

Vreme je da se leto polako privodi kraju. Uskoro ćemo manje vremena provoditi napolju i više u kući, pa treba pripremiti i zabavu za hladnije dane. Savetujemo da pogledate dobar film ili zanimljivu seriju, pa ćemo pisati o platformama na kojima to možete učiniti.

Izraz „Streaming“ označava tehnologiju u kojoj korisnik istovremeno prima i reprodukuje podatke. Streaming platforme su se javile sa ubrzanim razvojem interneta. Postoje različite streaming platforme, od kojih su najpoznatije YouTube, Tik Tok, Netflix i Spotify.

Pojavom ovih platformi olakšan je protok multimedijskom sadržaja. Korisnik ne mora da čeka da se završi preuzimanje podataka kako bi ih reprodukovao, već reprodukuje za vreme preuzimanja.

U zavisnosti od sadržaja koji nas zanima, biramo streaming platformu. YouTube i Tik Tok najpoznatije su za reprodukovanje kraćih video klipova. Takođe, ove platforme omogućile su pojavu influensera koji su se predstavili svetu, a kasnije i proslavili, putem plasiranja svog sadržaja. Postoji širok izbor sadržaja za korisnike, zavisno od njihovih interesovanja, gde sam algoritam platforme nudi upravo one klipove koje često gledamo ili koje smo označili da nam se sviđaju. Mogućnosti su skoro neograničene, od lake zabave, preko muzike, pa do dokumentaraca o istoriji, nauci, društvu…

Netflix je najpopularnija platforma za gledanje filmova i serija. Određeni poznati filmovi i serije poput serija „Damin Gambit“ („The Queen’s Gambit“), „Igra Lignje“ („Squid Game“), i jedna od trenutno najpopularnijih „Čudnije stvari“ („Stranger Things“), snimani su upravo za Netflix. Naravno, osim ovih serija, Netflix ima bogat izbor drugih filmova, dokumentaraca i serija. Cena pretplate za Netflix varira od 7,99 do 11,99 evra mesečno. Osim toga, postoji mogućnost za roditelje da naprave nalog za decu i na taj način kontrolišu sadržaj koji deca gledaju.

Odmah iza Netflixa je HBO Max. Cena pretplate za HBO Max he 6,99 evra mesečno i 54,99 evra godišnje. Mnogi od nas su sa nestrpljenjem iščekivali prvu epizodu serije „Kuća Zmaja“ („House of the Dragon“) čija je prva epizoda izašla 21. avgusta i može se pogledati upravo na ovoj platformi. Postoje navodi da je platforma doživela pad zbog velike navale gledalaca prilikom premijere prve epizode serije.

Amazon Prime je takođe popularna platforma, ali sadrži daleko manje opcija od Netflix-a i HBO Max-a. Cena je 5,99 evra mesečno.

Spotify i Deezer spadaju u najpopularnije muzičke platforme. Cena Spotify-ja je 4,99 evra mesečno, međutim prva tri meseca su besplatna. Na Deezer-u je cena 6,49 evra mesečno, nakon prvog besplatnog meseca. Ipak, većina ljudi se odlučuje da sluša muziku putem YouTube video klipova, jer je ova platforma besplatna.

Ne smemo zažmuriti na činjenicu da se u Srbiji koriste najčešće piratski nelegalni sajtovi poput Filmovizije, Filmoviplex-a, Gledalice… Razlog ovome je očigledan: korisnici ne žele da plaćaju pretplatu, a veći deo sadržaja koji je dostupan na prethodnim sajtovima – dostupan je i na piratskim sajtovima. Naravno, ove aktivnosti nisu legalne i ove platforme ne preporučujemo.

Takođe postoje različite kopije striming platformi kao što su Apolon i mnogi drugi

Danas je internet dostupan većem delu stanovništva. Na taj način možemo doći do potrebnih informacija i pratiti sadržaj koji nas zanima. Postoji mnogo opcija i, što je najvažnije, u predstojećim jesenjim danima – svako će moći da nađe razonodu na streaming platformama.

Autor: Jelena Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *