LAŽNI SVET DRUŠTVENIH MREŽA

Društvo

Pre samo nekoliko decenija, kada bi devojka želela da pokaže najnoviju haljinu ili sveže ofarbanu kosu, morala je da izađe na igranku, pozivala bi prijatelje na večeru da bi probali novi specijalitet koji je naučila da sprema. O problemima u vezi, ili prijateljstvu  pričalo se u četiri oka. Danas, sve je to moguće jednim klikom. Jer celi jedan svet postoji u uređajima velikim poput ljudske šake. 

 

Ali koliko je taj svet stvaran, šta on nosi sa sobom i da li je svaki osmeh iza fotografije zaista iskren?

Ako zanemarimo poslovne prednosti koje društvene mreže sa sobom nose, olakšanu komunikaciju pojedinaca koji su fizički udaljeni i brži dolazak do važnih osoba i informacija, društvene mreže, otvaraju jednu potpuno iskrivljenu dimenziju predstavljanja sopstvene ličnosti.  One omogućavaju lažno predstavljanje, neiskrene stavove i glorifikaciju života. 

Najčešće, prikazivanje sebe u konstantnom superlativu, rezultat je određenog nezadovoljstva iz života mimo društvenih mreža. To dalje budi određene potrebe za afirmacijom o sopstvenoj vrednosti i divljenjem od strane drugih korisnika društvenih mreža. Ono što ppredstavlja problem odnosi se na opterećenost virtuelnim životom do mere zapostavljanja onog što je stvarno, pa se tako gubi momenat uživanja u trenutku upravo zbog težnje da najbolji trenutak bude objavljen javno.

U današnjoj eri Instagrama koja se zasniva na beskonačnom objavljivanju fotografija, postoji mnogo onih koji potenciraju savršenstvo. Kako to utiče na društvo i na današnju omladinu? 

Bezbroj filtera, efekata, pokušaja poziranja kao i sati šminkanja i nameštanja frizure ne mora biti nužno negativno, ali omladini predstavlja sjaj, glamur, savršenstvo, nešto nedostižno i ideal kome teže. Javlja se masovno nezadovoljstvo i postavljanje fokusa isključivo na površne vrednosti kao što su fizički izgled i skupocenost materijalnih stvari. 

Zanemarivanje pravih vrednosti, sve je prisutnije i povećavaće se proporcionalno sa potenciranjem nedostižnih, a istovremeno bespotrebnih ideala. 

Rešenje ovog problema nalazi se u svesti pojedinaca kojima je potrebno da shvate da ne mora sve što je javno biti sjajno, ali i u radu na ličnim stavovima, životnim ciljevima i vrednostima kojima se treba voditi.

Autor: Adelina  Sretenović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *