Da li Niš gubi u trci sa Beogradom i Novim Sadom?

Društvo

Veliki grad nudi dosta mogućnosti. Pruža slobodu, anonimnost, ali i mogućnost za ličnu afirmaciju, brže napredovanje, kao i spoznaju svojih interesovanja i stvaranje novih poznanstava.

Niš, treći grad po veličini i po broju stanovnika u Srbiji, poznat je po temperamentnim ljudima i bogatoj istoriji. Niš, na neki način, predstavlja centar južne Srbije jer stanovnici sa ovog podneblja često biraju Niš kao grad u kome bi živeli, radili i napredovali, a ovaj grad se zajedno sa novim ljudima menja i usavršava.

Ciljna grupa pred koju se najčešće postvalja izbor jednog od ova tri grada, kao mesta gde bi nastavili svoj život ili ga podigli na neki viši nivo, su studenti.

Studenti kao osnovni prioritet najčešće imaju izbor fakuteta, a neka sporedna interesovanja bi podrazumevala zabavu, kulturna dešavnja i aktivnosti kojima bi mogli da se bave kako bi upotpunili svoje slobodno vreme. Upravo zbog navedenih stavki, sve češći izbor studenata su Beograd i Novi Sad, kao najrazvijeniji gradovi u Srbiji gde postoji najveća koncentracija najrazličitijih fakulteta i smerova, te je čest slučaj na studenti sa juga Srbije zbog nemogućnosti studiranja željenog fakulteta u bližem većem gradu, odlaze u Beograd i Novi Sad. 

Kasnije dolaze prilike za zaposlenje za koje su veće mogućnosti u velikim gradovima, pa ljudi biraju da ostanu u gradu u kome su studirali. 

Takođe akcenat, kada su kulturni događaji u pitanju, je stavljen na glavni grad, a ni Novi Sad ne posustaje u kulturološkom smislu. U slučaju Niša, kulturna dešavanja postoje, ali nisu promovisana u većoj meri i širim narodnim masama su manje zanimljiva od onih koji se organizuju u Beogradu i Novom Sadu. Treba napomenuti i infrastrukturu, Beograd i Novi Sad su u 2021. godini dobili brzu prugu, modernije puteve, sve ono što trenutno Niš kao veliki grad trenutno nema.

Ono što je pozitivnija strana života u Nišu je sporiji život u odnosu na Beograd, kao i niži standard, a kada je Novi Sad u pitanju, on nudi smireniji život i potpuno novu dimenziju Srbije jer svojim načinom funkcionisanja podseća na gradove zapadne Evrope.

Svaki od ovih gradova sa sobom nosi svoje draži, različite mogućnosti i drugačiji način života gde svako može da pronađe ono što odgovara njegovom senzibilitetu., kako to utiče na manje gradove i da li to utiče na stagnaciju njihovog razvoja je pitanje vremena i angažovanja, kako države tako i društva.

Autor: Adelini Sretenović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *