KNJIGA ILI SKRIPTA – ŠTA IZABRATI?

Društvo

Završni ispitni rokovi za ovu godinu se polako približavaju. Neki studenti su svoje obaveze završili još u junu i uživaju u letu. Ovi drugi tek sada zagrevaju stolice i u ruke uzimaju knjige i skripte – ali iz čega je bolje učiti?

Na prvi pogled, većina studenata bi se odlučila za skriptu: u najmanju ruku ovo je ušteda vremena i energije. Neke skripte su čak i jasnije napisane od samih knjiga i samim tim su razumljivije za učenje. Ipak skripte ne mogu garantovati prolaznu ocenu, niti kvalitetno znanje koje knjiga može pružiti. Skripta sadrži samo sažeto gradivo, ali neretko se izgubi kontekst iz knjige. Student onda pamti informacije koje ne razume u potpunosti. Skripte su uglavnom i pisane od strane drugih studenata pa mogu biti i nepouzdane (osim onih koje profesori sami preporučuju).

Sa druge strane, knjige pišu profesori. One su pouzdan materijal za spremanje ispita. Ipak, knjige su često preskupe i nisu svakome dostupne. Većina studenata plaća dom ili privatne stanove, troškove prevoza, školarinu, menzu… Postoje fakulteti na kojima profesori insistiraju da se knjige kupuju u originalu i podsećaju da je svako kopiranje knjige bez njihove saglasnosti kršenje autorskih prava. Međutim, u ovim izjava možemo uvideti nedostatak empatije istih profesora. Niko ne poziva na kršenje autorskih prava, ali oni sami mogu odobriti legalno kopiranje svojih dela. Originali knjiga su daleko skuplji, dok su foto-kopirani primerci dostupniji svima. Postavlja se pitanje etike: da li je profesoru važnije da zaradi novac na prodatoj knjizi ili omogući studentu da uči iz iste? Važno je učiti iz knjiga jer znanje koje steknemo na fakultetu je ključno za rad u profesiji koju odaberemo. Nije dovoljno ,,ogrebati površnu“, već je bitno razumeti srž materije koju izučavamo.

Još jedan razlog iz kog se studenti odlučuju, pogotovu krajem leta kada je ispitnih rokova sve manje, je nedostatak vremena za učenje. Problem loše organizacije dovodi do gomilanja gradiva. Mladima nije lako odreći se izlazaka, žurki i druženja. U tom haosu, teško je posvetiti se samo jednoj materiji i vrlo često je potrebno učiti više predmeta odjednom. Skripta tada deluje kao jednostavna prečica do prolazne ocene, ostvarivanja uslova za budžet, dom ili prolaz u sledeći godinu.

Dobra organizacija i temeljan rad su ključ uspeha. Svako od nas čuo je čuvenu rečenicu ,,fakultet ne završavaju pametni, nego vredni“. Zato je bitno naći balans između zabave i rada. Gradivo se može podeliti. Najvažnije je učiti u kontinuitetu. Možda je najbolje kombinovati knjigu i skriptu – iz knjige učiti, a skripta može služiti za preslišavanje i rešavanje nedoumica. Takođe, dobro je praviti sopstvene skripte kako bi se materija pravilno razumela umesto da se uči na pamet. Položen ispit sam po sebi ne sme biti dovoljan, već i sticanje znanja i razumevanje oblasti kojima će se jednog dana ovi studenti baviti.

Autor: Jelena Miladinović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *