,,ZA SVE OD 7 DO 107“ – POLITIKIN ZABAVNIK

Društvo

 

,,Za sve od 7 do 107“ – slogan je kultnog časopisa uz koji se mnogi zabavljaju već 83 godine. Na dan mladih, podsetimo se časopisa koji ulepšava mladost.

Prvi primerak, mnogima najdražeg, časopisa izašao je 28. februara davne 1939. godine. Osnivači su bili novinari ,,Politike“: Vladislav Ribnikar, Dušan Duda Timotijević i Živojin Bata Vukadinović. Zaninljivo je da ime ,,Politikin Zabavnik“ nisu oni osmislili. Imali su pomoć Antonije Savić, u to vreme, devetogodišnje devojčice. Njen kupon sa predlogom imena časopisa izvučen je iz bubnja nakon proglašenog javnog konkursa za ime novog izdanja.

Časopis se sastoji iz stripova, kao i tekstova o nauci, kulturi, istoriji, muzici, umetnosti… Dušan Duda Timotijević je bio zadužen za prevođenje mnogih stranih stripova. On je zaslužan za srpska imena koja likovi iz stripa imaju danas. Najpoznatiji stripovi ,,Politikinog zabavnika“ su: Popaj, Garfild, Betmen, Supermen, Iznogud, Denis napast i mnogi drugi. Razne druge zanimljive rubrike bude maštu i radoznalost poput: Jeste li već čuli da…, Zabavnikov ZOO, Za čitanje i uživanje, High Tech – za svakog po nešto!

Pored toga ,,Politikin Zabavnik“ svake godine dodeljuje ,,Književnu Nagradu Politikinog Zabavnika“ najboljem piscu knjige za mlade objavljenoj u prethodnoj godini. Ova zanimljiva praksa inspiriše mlade pisce od početka 80ih godina.

Posle 2. svetskog rata, stripovi su bili zabranjeni kao ,,proizvod kapitalizma“. Međutim, nakon slabljenja zabrana koje se odnose na kulturu, 5. januara 1952. godine – časopis je, na svačiju sreću, ponovo pokrenut.

Danas ,,Politikin Zabavnik“ izlazi petkom, a postoji i ,,Mali Politikin Zabavnik“ – za decu od 6 do 12 godina, koji izlazi dva puta mesečno. Časopis se može čitati i na njegovom zvaničnom sajtu: politikin-zabavnik.rs.

  1. godine je zasluženo dobio Sretenjski Orden za kulturni doprinos našem društvu.

I na kraju, sam slogan ,,za sve od 7 do 107“ najbolje sumira ovaj časopis koji nudi zabavu, inspiraciju i znanje za sve svoje čitaoce – od malih istraživača ili matematičara, preko mladih ljubitelja istorije i umetnosti, do baki i deki koji još uvek čuvaju to dete u sebi i uživaju u dobrom stripu… Koja god interesovanja imate, bacite pogled na ,,Politikin Zabavnik“ i verovatno ćete naći nešto za vas.

Autor: Jelena Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *