ZVUK NOVOG VREMENA- TOMORROWLAND I ELEKTRONSKA MUZIKE

Društvo

Svaki istorijski period, epoha i generacija donose sebi svojstvene i u tom trenutku opšte prihvaćene trendove, stilove ili oblike ponašanja koji se manifestuju kroz različite sfere života, bilo da je pitanju u način oblačenja, izražavanja ili ponašanja- to je ono što čini određeno društvo u određenom vremenu autentičnim, različitim i karakterističnim.

Ono što je pratilo društvo i bilo prisutno tokom celokupne istorije čovečanstva oplemenjujući ga jedinstvenim izražajem u vidu obeležja tipičnim za određenu epohu jeste- muzika. 

Muzika, sačinjena od harmonije, melodije i ritma prolazila je kroz različite faze razvoja, promena, kroz adaptaciju vremenu, instrumentu i stilu. Od oponašanja zvukova iz prirode i pratećeg dela plemenskih obreda, preko religioznog karaktera i prestiža koje poznavanje muzike sa sobom nosi, pa sve do osnivanja muzičkih škola, sastava, orkestra i kompleksnih muzičkih formi- muzika je uvek bila sastavni deo kako društva, tako i života pojedinaca.

Svaka epoha sa sobom nosi i karakteristični muzički žanr. Ukoliko se osvrnemo ka prošlom veku, možemo primetiti smenjivanje džeza, bluza, rokenrola, pop muzike, repa i hip-hopa kao najdominantnijih žanrova.

 

Poslednjih decenija, vodeću ulogu na svetskoj  muzičkoj sceni preuzima tehno i elektronska muzika. Ovaj žanr nije oličenje tradicije ili običaja jednog naroda, on predstavlja muziku jedne generacije i savremenog društva, a njihovo međusobno povezivanje se odvija putem energije koju elementi ove vrste muzike prenose.

Elektronska muzika je naišla na veliki odaziv publike i vremenom su festivali počeli da okupljaju sve veći broj ljudi.

Jedan od najpoznatijih i najvećih festivala elekronske muzike je Tomorrowland koji se održava u belgijskom gradu Boom, a osnovan je 2005. godine kada je okupljao tek nekoliko hiljada ljudi. Skromni počeci nisu značili i ubrzani prekid ovog festivala jer je u samo par godina interesovanje bilo sve veće, a posetioca sve više. Ljubitelji ove manifestacije svedoče o posvećenosti organizacije celokupnog događaja i neverovatnoj energiji koja je tamo prisutna. 

Di-džejevi koji su među prvima gostovali su Armin Van Buuren, Push, Bob Sinclar, Roger Sanchez, David Guetta, a kasnijih godina su sve poznatiji izvođači poput Hardvela dali svoj doprinos.

Pojava novonastali zvuk, kako često nazivaju elektronsku muziku, svoje početke beleži osamdesetih godina prošlog veka digitalnom revolucijom u Mičigenu, odakle se širi u prestonice evropskih država. London kao važna karika u popularizaciji potencijalnih trendova, nakon određenih prepreka okuplja ljubitelje ovog žanra, a kasnije to prenosi i na Berlin, Cirih, Frankfurt i Pariz. Mnoge evropske države organizuju festivale gde dominira elektro zvuk, a Exit festival, koji postoji od 2000. godine postaje sve popularniji, posećeniji i priznatiji zahvaljujući organizatorima, publici ali i izvođačima različitih žanrova.

Iako prema svakom trendu i ljubiteljima istog postoje određene predrasude, važno je da je svet dovoljno raznolik, kako bi svako mogao da pronađe sebe i svoja interesovanja. 

Autor: Adelina Sretenović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *