Bura oko reprezentacije

Košarka Sport

Samo par dana nakon pocetka priprema košarkaške reprezentacije Srbije, selektor Svetislav Pešić doneo je odluku koja je napravila veliku pometnju i podelu u javnosti.

Najaktuelnija tema i trenutno najvažnije sportsko pitanje jeste zašto je Miloš Teodosić precetan sa spiska. Ovaj potez izazvao je veoma burne reakcije, ali sa druge strane, Pešić nije jedini koji smatra da je doneo ispravnu odluku.

Među prvima se oglasio za  medije Miroslav Muta Nikolić, koji smatra da je postojao drugačiji način da se Teodosiću saopšti ova vest i da ovakav skandal nije smeo da se dogodi. Izjavio je da Miloš nije trebao ni biti pozvan ako nije spreman, naravno ako je to razlog. Ako je selektor doneo odluku da podmladi tim, trebao mu je to reći ranije, a ne na ovakav način da ga pozove, pa ga otpiše… Ipak je Miloš Teodosić neko ko se uvek prvi odazvao pozivu reprezentacije, bio pravi lider na terenu i u svlačionici…

Selektor je još ranije izjavio da nema ništa protiv stranca u našoj reprezentaciji, ukoliko oni imaju kvalitet i želju da igraju za Srbiju. Pre dva dana se istim povodom oglasio i bivši reprezentativac Žarko Paspalj izjavio je za medije. Nije zadovoljan trenutim izgledom i rezultatima naše reprezentacije, pa je poručio da treba angažovati stranca i da smo to učinili ranije, možda bismo umesto srebenih osvajali zlatne medalje. Kao pozitivan primer i potvrdu svog stava naveo je našu žensku košarkašku reprezentaciju, koja je uz pomoć Danijele Pejdž, a zatim i Ivon Anderson napravila sjajne rezultate. Osim njih, Paspalj je spomenuo i aktuelne šampione Evrope, reprezentaciju Slovenije koja je do istorijskih uspeha došla baš uz pomoć stranaca. Kao zaključak je naveo da uspesi reprezentacije direktno utiču na interesovanje dece za košarku u našoj zemlji.
Sa druge strane, oglasio se i nekadašnji reprezentativac Igor Rakočević. On se ne slaže sa predlogom da član naše reprezentacije postane neki inostrani igrač koji je proveo sezonu ili dve igrajući u nekom od srpskih klubova. „Šta ako FIBA odluči za par godina dozvoli dva stranca? Kakav je to nacionalni tim onda? Radije bih da budemo osmi bez stranca“, izjavio je jedan od čelnika KSS-a i proslavljeni bivši košarkaš.

Za razliku od ženske reprezetnacije gde smo u više navrata nastupali sa strancima, javnost smatra da kod muškaraca to ne bi trebala da bude praksa i da imamo dovoljno naših talenata koji ispunjavaju zadate kriterijume.

Kao što je već poznato, mnoge zemlje su angažovale strance, poput Španije koja je nedavno na svoj spisak dodala nekadašnjeg asa Crvene zvezde, Lorenca Brauna. Slovenija je uz pomoć Entonija Rendolfba osvojila zlanu medalju na Evropskom prvenstvu, dok Crnogorci imaju Derika Nidama, koji je nasledio Omara Kuka, takođe Makedonija je na krila Mekjeleba došla do istorisjkog četvrtog mesta na Evropskom prevenstvu 2011.

Svakako će se vremenom odlučiti da li Srbija treba da uzme stranca za reprezantivca.

Autor: Bojana Škundrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *