Palićko jezero šta sve treba obići

Društvo

 

„Nekada davno, na prostoru vojvođanske ravnice, živeo je pastir Pavle. On je jednoga dana primetio nestanak svog stada ovaca, među kojima je bilo i jagnje sa zlatnim runom, njegovom srcu najdraže. Pastir je ovaj gubitak teško podneo i u očaju seo blizu poljane kraj koje je živeo, a njegove suze su padale na tlo, stvaravši ogromno jezero koje je prvobitno nazivano Paliago Palus, zatim Pavlova bara, da bi sada svima nama bilo pozanto kao Palićko jezero“, navode meštani Subotice kao jednu od legendi o nastanku drugog po veličini prirodnog jezera Srbije.

Drugo predanje kaže da je Palićko jezero nastalo od Panonskog mora i zato je njegova voda slana, međutim tu mogućnost stručnjaci demantuju.

Mi kažemo da bez obrzira na to da li su suze pastira formirale jezero, ili je  Panonsko more zaslužno za njegov nastanak, naša topla preporuka jeste da ga posetite, pogotovo ako ste umorni od gradske buke,  vrelog betona i užurbane svakodnevnice.Dopustite da vas očaraju prelepe građevine u stilu secesije, salaši i čarde, kao i hrana koju ugostitelji nude. Imajte samo na umu da je ovo mesto pre svega za odmor ,stoga se nemojte izenaditi ukoliko vam meštani deluju “prespori“(takvi su), ni time što mozda nećete pronaći mnoštvo klubova i mesta za provod.

Kako je Palićko jezero na manje od desetak kilometara od Subotice, nadomak istoimenog mesta, naš predlog je da i Suboticu uvrstite u deo vašeg obilaska. Autoputem E-75 od Beograda stižete za otprilike dva sata na odredište koje je postalo jedno od najznačajnijih turističkih centara Vojvodine. Iz godine u godinu, ovde se beleži ogroman porast kako domaćih, tako i stranih turista. U nastavku vam iznosimo naše predloge šta ne treba zaobići ako odlučite da se zaputite ka ovom delu Srbije.

  • ZOO VRT PALIĆ

Ukoliko ste ljubitelj zivotinja, preporučujemo vam posetu ZOO vrtu, koji se nalazi u neposrednoj blizini jezera, na površini od 10 hektara, što je duplo više od površine koju pokriva beogradski ZOO vrt. Posetioci navode da se sa lakoćom snalaze iako je vrt veliki jer je na stazama obelezen pravac kojim se trebate kretati. Svoj dom ovde je pronašlo preko 65 vrsta zivotinja.

Za kompletan obilazak, predlažemo vam da izdvojite dva do tri sata. Cena pojedinačne ulaznice za odrasle je 300 dinara, deca do 15 godina plaćaju 200, a postoji opcija porodične ulaznice( roditelji i deca do 15 godina) koja iznosi 800 dinara. Zoološki vrt svoje posetioce prima 365 dana u godini a letnje radno vreme je od 9 do 20h.

 

  • OBALA JEZERA KAO OBAVEZNA STAVKA

Čitava obala, koja broji 17 kilometara, lepo je uređena i lokalizovana. Izdvojili bismo njen centralni deo, gde su smeštene najveće znamenitosti:

Vodotoranj koji je simbol Palića, Ženski strand, koji je ranije koristio ženskoj populaciji da se prilikom kupanja sakrije od neželjenih pogleda prolaznika a gde se sada nalazi kafić koji zbog staklenih zidova pruža divan pogled na jezero, kao i Bogojvar, odnosno Sovinu kulu, kojoj je bila namenjena uloga prvog olimpijskog hotela u Evropi.

Takođe zelimo spomenuti da se pored Žensko štranda nalazi stajalište gde možete iznajmiti brodiće i pedaline, a kako je biciklizam veoma zastupljen na ovim prostorima, postoji i opcija njihovog iznajmljivanja. Ako Palić posećujete sa porodicom, imate ponudu bicikla četvorotočkaša, poznatijih pod imenom rikše.

 

  • POSETITE VINARIJU ZVONKO BOGDAN

Ako ste ljubitelj vina, obavezno posetite ovu vinariju izgrađenu 2008. godine. Ovde možete prošetati kroz vinograde koji su na tri parcele, a na svakoj od njih nalazi se različita vrsta vinove loze. Takođe možete platiti turu obilaska vinarije. Podrazumeva se da su sva vina koja probate napravljena od grozđa sa imanja. Posetioci preporučuju vino „Osam tamburaša“ i „Zivot teče“. Kada su cene u pitanju 800 dinara je standardna degustacija tri vrste vina. Radno vreme je od nedelje do srede od 10-16h, četvrtkom, petkom i subotom radi do 20h. Pored vinarije Zvonko Bogdan, postoji i istoimeni salaš kraj Ludoškog jezera pa se ne dajte zbuniti. Tamo se organizuju proslave pa ako planirate da ga posetite preporučujemo da prvo na instagram stranici salaša proverite kada će biti dešavanja da ne biste poljubili vrata.

 

  • OBIĐITE „SRPSKU BARSELONU“

 

Ne dozvolite sebi da kročitite u Suboticu a da ne posetite Gradsku kuću koja je dekorisana secesijskim stilom, Međutim, ovde je romantizam uzeo maha, kao i uticaj Mađarske, te je ona ukrašena raznim šarama i cvetovima pa je kao takva izuzetno lep prizor.

Sledeća stanica neka vam bude Sinagoga koja je druga po veličini u Evropi. Reći ćemo samo da je jedno od najvrednijih ostvarenja srednjeevropske arhitekture religijskih kulturnih baština. Ne smemo zaboraviti da spomenemo i Rajhlovu palatu koja je takođe jedna od simbola grada kog nazivaju još i „srpska Barselona“. Projektovao ju je talentovani arhitekta Ferenc Rajhl u želji da ona postane njegov dom, te je u njeno stvaranje uneo sva svoja znanja i umeća.

Kada se umorite od obilaska znamenitosti, preporučujemo vam  „Boss cafee restoran“. koji je otvoren 1986. godine. On se nalazi u ulici Matije Korvina i predstavlja jedno od zaštitnih znakova Subotice. Restoran ima izbor hrane za  svačiji ukus a njihov pileći file sa gorgonzola sosom svi rado poručuju.

Autor: Aleksandra Ludoški

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *