UTICAJ DRUSTVENIH MREZA I INFLUENSERA NA MLADE U SRBIJI

Društvo

Pojava drustvenih mreza, obelezila je pocetak veka. Dok su milenijalci poslednja generacija koja pamti zivot bez interneta, generacija Z odrastala je u korak sa rastom platformi koje su pruzile, pogotovu njima, nove mogucnosti. Facebook, You Tube, Instagram, Tik Tok, Twitter i mnogi drugi mediji, pokazali su se kao jako korisni. Omogucen nam je brzi protok informacija. Lako se povezujemo sa ljudima. Iako je ovo njihova primarna funkcija, postoje i negativne strane kojima su, ponovo, pogodjene najvise mlade generacije.

Vazno je napomenuti da je uslov za pristup ovim drustvenim mrezama da korisnik ima 13 ili vise godina. Ipak ne postoji konkretan vid kontrole, pa je i mladjoj deci jednostavno da naprave profile.

Poznato je da mladi ne koriste Facebook kao ranije. Instagram, Tik Tok i Youtube su trenutno najpopularniji. Danas nam je nezamislivo da poznate licnosti i influenseri nisu na klik od nas. Instagram pruza mogucnost da zavirimo u njihov zivot. Vazno je imati svest o tome da ovaj lajfstajl nije uvek realan i vecini nas nije dostupan; sto je tesko ocekivati od adolescenata.

Mladi pored poznatih licnosti prate i influensere na koje se cesto ugledaju. Njihov uticaj na svoje pratioce je veliki te svesno ili nesvesno igraju znatnu ulogu u vaspitanju dece.

Baka Prase, trenutno najpoznatiji jutjuber na Balkanu i Nixa Zizu, prvi jutjuber na Balkanu, u proslosti su davali toksicne i mizogene izjave, poput one u jednoj emisiji kada je Nixa Zizu izjavio da su zrtve silovanja same krive. Baka Prase je davao sovinisticke komentare na racun izgleda mladih devojaka. Ove licnosti mogu nesvesno uticati na svoje fanove da poprime ovaj profil ponasanja kao normalan i prihvatljiv i primene ga u stvarnom zivotu nad vrsnjacima sto moze dovesti do verbalnog, emotivnog, pa i fizickog nasilja.

Postoji, naravno, i pozitivan uticaj influensera kao sto su Ozbiljne Teme, Mario Vreco, Milos Milakovic.

Drustvene mreze takodje igraju ulogu u stvaranju ocekivanja vezanih za fizickih izgled, pogotovu kod devojcica. Danas postoje razlicite aplikacije za uredjivanje slika koje koristimo i mi i poznati. Ovaj izgled nije stvaran, te stvara nerealna ocekivanja za tinejdzerke sto moze ugroziti njihovo zdravlje i psihu. Devojcice upadaju u depresiju jer u pubertetu ne izgledaju kao odrasle zene, nesvesne da na izgledu ovih zena radi tim strucnjaka koji se stara o njihovom izgledu kao i prerade slika koje se vrse pre nego sto su ove slike objavljene.

Jako je vazno da roditelji obrate paznju na to sta njihova deca prate na internetu i da razgovaraju sa njima o onome sto su culi. Izjave influensera se lako izoblici u glavama adolescenata koji ih neretko posmatraju kao idole. Bitno je objasniti mladima da zivot na internetu nije stvaran. Naravo, drustvene mreze su neogranicen izvor zabave, sto je sasvim u redu dok ih pojedinac koristi u zdravoj meri. Tako i kod dece treba napraviti balans izmedju zdrave zabave i toksicnog uticaja koje ove platforme mogu imati na njih.

Autor: Jelena Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *