Ko je bio Pir?

Društvo

Pir (319. – 272. godine pne.), kralj grčke države Epir, koja se prostirala na teritoriji današnje severozapadne Grčke i jugozapadne Albanije. Jedan je od najčuvenijih vojskovođa antičkog doba poznat po brojnim vojnim pohodima u Italiji i Makedoniji, ali i po frazi Pirova pobeda, koja simbolizuje veću štetu nego korist u nekoj vrsti pobede. Odlikovao se hrabrošću i velikim ambicijama. Sanjao je da svoju malu kraljevinu pretvori u veliku carevinu poput one koju je imao Aleksandar Veliki, što se jedino moglo postići ratnim pohodima.
Pirov otac bio je epirski kralj Ajakid. Kada je Pir imao dve godine njegov otac je svrgnut s vlasti, a on je odveden ilirskom kralju Glaukidi. Pir je odrastao na ilirskom dvoru zajedno s kraljevom decom. Kada mu je bilo dvanaest godina, Glaukija ga je odveo s vojskom u Epir i postavio ga za kralja. Napunivši nekih sedamnaest godina i misleći da mu je vlast čvrsta pošao je na put zbog ženidbe jednog od Glaukijinih sinova s kojima je odrastao. Tada je došlo do pobune u njegovom kraljevsvu i vlast je preuzela druga vladarska kuća na čelu sa Neoptolemom. Pir se sklanja kod Antigonovog sina Demetrija, koji je bio oženjen njegovom sestrom Deidamejom. Pir ratuje na strani Demetrija, učestvovao je u bici kod Ipsa gde se istakao svojim junaštvom. Kasnije, kada bude sklopio savez sa Ptolomejom, Demetrije će ga poslati u Egipat da bude njegov talac. Pir je zadobio Ptolemejovo poverenje, u lovu i po vežbalištima pokazao je svoju snagu i izdržljivost. Uvideo je da od Ptolemejevih žena najveći uticaj ima Berenika, pa joj je ukazivao posebno poštovanje. Između mnogih mladih kneževića bio je izabran da dobije za ženu Antigonu, jednu od Berenikinih kćeri, koju je imala sa Filipom pre svog braka sa Ptolemejem. Dobivši novac i vojsku od Ptolomeja vraća se u Epir da povrati svoje kraljevstvo. Za većinu je bio dobro došao jer je Neoptolem vladao kruto i nasilnički. Pir je sklopio prijateljstvo sa Neoptolemom pod uslovom da vladaju zajednički. Vremenom odnosi među njima nisu bili iskreni , a njima bliski ljudi su ih sve više podjarivali i budili uzajamna sumnjičenja. Pir je bio svestan da ugledni Epirćani njega podržavaju i smatraju da treba da se reši Neoptolema i vlada celim kraljevstvom. Saznavši da Neoptolema kuje zaveru protiv njega, pozvao ga je na večeru i ubio.
Pir je svoj položaj učvršćivao sklapanjem političkih brakova. Po smrti Ptolomejeve ćerke, oženio se Lansom, ćerkom sirakuškog tiranina Agatokla. Takođe je za ženu uzeo ćerku ilirskog kralja, kao i jednu peonsku princezu. Od Antigone imao je sina Ptolemeja, od Lanse Aleksandra a najmlađega Helena, od Birkene. I sve ih je odgojio da budu vrsni i vatreni borci. Pripovedalo se da ga je jedan još kao dete zapitao kome će ostaviti kraljevstvo a on je odvratio: “ Onome od vas koji će imati najbolje naoštren mač! “
U periodu koji sledi Pir će ratovati protiv svog nekadašnjeg prijatelja i dobročinitelja Demetrija za prevlast nad Makedonijom. Stalne ratove Demetrija, Lizimaha i Ptolemeja je iskoristio za proširenje vlastitog kraljevstva.
Kralj Pir je najpoznatiji po intervenciji u grčkoj koloniji Tarentu na Siciliji, čiji su ga građani pozvali zbog rimskih nasrtaja.

Autor: Nemanja Zdravković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *