Uspon Vijetnama

Društvo

Vijetnam se nalazi u jugoistočnom delu Azije, u oblasti Indokine. Graniči se sa jednom od istorijski  najvećih carskih sila- Kinom. Zbog toga je Vijetnam, kao slabija i privredno bogata zemlja, više od  milenijuma bio pod vlašću Kine. Nezavisnost je stekao 938. godine i uspešno odolevao ponovnom  prisajedinjavanju Kini i osvajanju Mongola. Međutim, za vreme Napoleona III, sredinom 19. veka,  Vijetnam postaje francuska kolonija. Nakon toga, podeljen je na dva dela- Severni i Južni Vijetnam.  Dok je severni bio izrazito komunistički, južni je bio pod uticajem SAD-a. Velike razlike ova dva dela su  kulminirale ratom u Vijetnamu, koji se završio 1975. godine. Nakon toga, država je morala da preduzme  sve neophodne korake, kako bi se Vijetnam uzdigao u ekonomskom i društvenom pogledu.  Uvođenjem ,,Đoi Moi“, 1986. – brojnih ekonomskih i političkih reformi, vlada Vijetnama je postepeno  došla do poboljšanja.  

 Vreme koje je dolazilo je donelo saradnju sa brojnim zemljama i uspostavljanje trgovinske saradnje,  kako za uvoz, tako i za izvoz proizvoda. Od 2000. godine, stopa ekonomskog rasta je bila među najvećim  u svetu. Tada je potpisan i ugovor sa SAD-om o slobodnoj trgovini. 2007. pristupa Svetskoj Trgovinskoj  Organizaciji. Osnova vijetnamskog tla je poljoprivreda. Zbog ratnih godina i uništavanja zemljišta, bile  su potrebne striktne agrarne i ekonomske promene, rešavanje pitanja korupcije i duga zemlje. Ipak,  dobrim odlukama i strpljenjem, Vijetnam je postao prvi proizvođač indijskog oraha, jedan od glavnih  proizvođača bibera, pirinča i kafe. Od uvođenja reformi mnogo, mnogo se ulagalo u infrastrukturu,  osnovno obrazovanje i nauku. Sve je postepeno otvarano ka međunarodnim zajednicama, u cilju  dostizanja najboljeg ishoda za uništenu zemlju. I u tome se uspelo. Neke velike kompanije, poput  ,,Samsunga“, su u Vijetnamu videle adekvatan prostor za nastavak proizvodnje. ,,Samsung“ godišnje  proizvede 120 000 000 telefona samo u Vijetnamu, što ga čini proizvođačem broj jedan. Takođe  prednjači u proizvodnji i izvozu odeće, u svom regionu.  

 Pružanjem jeftinog interneta, smanjenjem carina, dovođenjem investitora i otvaranjem novih  poglavlja u saradnji sa drugim zemljama, sa visokim ekonomskim rastom poslednjih godina, Vijetnam  je pokazao da je država koja će tek napredovati i širiti svoje poslovanje. Posmatrano na svetskom nivou,  Vijetnam bi vrlo brzo i vrlo lako sa ovakvim napretkom i dobrim planom mogao da prestigne i trenutno  najveće ekonomije u svetu.  

 Autor: Nevena Rajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *