DA LI IZABRATI NEUM ZA LETOVANJE?

Društvo

Neum se nalazi u Bosni i Hercegovini i predstavlja jedini izlaz na Jadransko more u ovoj zemlji. Jedno  je od glavnih turističkih mesta od kad je Covid-19 prouzrokovao zatvaranje granica. Brojni turisti iz  okolnih zemalja su po prvi put saznali da je Neum turistički atraktivan i jeftiniji od drugih letovališta.  No, današnji Neum je prešao dug put kroz svoju istoriju. Kroz njega su prolazili razni narodi, i domaći i  strani, bio je pod vlašću više velikih sila, koje su u njemu videle mogućnost za trgovinu i posedovanje  dela Jadrana.  

 Pre nego što je postao deo Bosne i Hercegovine, Neum je bio pod vlašću Dubrovačke republike,  Mletačke republike, Osmanskog carstva, Austrougarske i na kraju BiH. Nikada nije bio u sastavu  Hrvatske, iako je skoro celokupno stanovništvo hrvatskog porekla. Ovo nije začuđujuće, jer Neum seče  Hrvatsku na dva dela. Zbog nezgodnog položaja , bilo je sukoba, neprijateljskih stavova i pokušaja da  se teritorija Neuma pripoji. Od kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, aktivno se govorilo o Pelješkom  mostu, koji bi povezao dve strane Hrvatske, bez prolaza kroz Neum, što dodatno olakšava putnicima  vožnju. Međutim, mnogi političari, pa i obični ljudi (vlasnici radnji, kafića, supermarketa) su protiv  izgradnje mosta, jer ne žele da se Neum zaobiđe. Evropska unija je dala većinu novca za izgradnju  mosta i ne smatra da se time ugrožavaju prava BiH. Otvaranje mosta se planira za jul ove godine.  Političari obe zemlje su oprečnih stavova. BiH smatra da se most ne može graditi bez dozvole države.  Odluka mora biti obostrana, a ona to nije. Najveći strah Bosne je da neće imati pristup otvorenom  moru.  

 Prethodne godine su obeležili nemili događaji u BiH, koji počivaju na nacionalističkim osnovama.  Paljenje zastave BiH, ispisivanje grafita: ,,Za dom spremni“, vređanje dece, jer su Hrvati i sl. govori da  su strasti prethodnih godina bile vrlo uzavrele. Incidenti su se proširili i na ubistva, paljenje kapela,  ispisivanje džamija itd. Nacionalizam ne može biti izuzet iz ovih predela, znajući kakve su ratne godine  pogodile BiH i Hrvatsku. Novije doba, konkretno 2021. i 2022. godinu odlikuju pregovori o izbornim  uslovima. Pregovori su u Neumu, uz obe strane. Glavni predstavnik Hrvata je Hrvatska Demokratska  Zajednica (HDZ). Zalaže se da jedan od članova Predsjedništva BiH bude izglasan većinom glasova  Hrvata. Konsenzus još uvek nije postignut.  

 Uprkos sporenjima oko Neuma, u doba korone, granice BiH su za susedne zemlje bile otvorene, pa je  tako priliv turista, pogotovo iz Srbije, bio veliki. Mnogi nisu znali za lepote Neuma, neki su se pribojavali  jer je većinsko stanovništvo hrvatsko, pa ga do sada nisu videli, a neki su uželeli mora usled korone, pa  su, kao poslednji izbor, odabrali ovaj grad.  

 Turisti uglavnom nose lepe utiske sa letovanja, zadovoljni su cenama, uslugom i gostoprimstvom. Iako je ranije bilo čestih sukoba i pojačanih netrpeljivosti, čini se da se situacija ipak malo civilizovala.  Nakon puštanja saobraćaja preko Pelješkog mosta će se zaista videti da li je to zaista spektakl ili debakl  za Neum i da li će zaista spojiti susedne narode, a ne razdvojiti, kako se sada misli.

Autor: Nevena Rajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *