RAST CENA- ZA GODINU DANA HRANA SKUPLJA ZA 20 ODSTO

Biznis

Za samo mesec dana u Srbiji (maj u odnosu na april) cene su u proseku povećane za 2 odsto. Rast cena zabeležen je kod hrane, pića (za oko 3 odsto), odeće i obuće (2 odsto), transporta, hotela i restorana, stanovanja, vode, struje, gasa i goriva, opreme za stan i tekućeg održavanja, kao i zdravstvenih usluga. Tržište nafte svakodnevno beleži rast. Cena nafte na američkom tržištu iznosi 115 dolara, što je rast za oko dva odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, cene hrane u svetu trenutno su dostigle maksimum ako se uzme period od proteklih deset godina. U oktobru je zabeležen rekordni rast cene ulja od deset odsto. Na ovakav rast uticali su poremećaji u snabdevanju, visoke cene robe, zatvaranje fabrika, kao i globalna politička situacija. Takođe, cena pšenice bila je jedna od najvećih stavki u naglom skoku cena. Veliki problem predstavlja i nedostatak radne snage, čime se povećavaju troškovi proizvodnje i transporta hrane u svim delovima sveta.
KAKVA JE SITUACIJA U SRBIJI?
Cene većine namirnica rastu iz meseca u mesec, a potrošače najviše pogađa poskupljenje ulja i mesa. Prosečna cena ulja u odnosu na prošlu godinu skočila je za 40 dinara. Rastu cena mesa najviše je doprinelo poskupljenje stočne hrane i smanjen obim stočnog fonda, tvrde stručnjaci.
Stanovnici zemalja u regionu takođe se bore sa poskupljenjem cena mesa.
ZAŠTO DOLAZI DO NAGLOG SKOKA CENA?
Stručnjaci tvrde da za to postoje realni i psihološki razlozi. A evo i zašto..
Realni razlozi su ti što je potražnja za robom veća nego ponuda na tržištu, a psihološki razlog je taj što građani pokušavaju da se zaštite od još većeg rasta cena kupujući više.
Iz Svetske banke procenjuju da bi rat u Ukrajini mogao da izazove najveći rast cena u poslednjih pedeset godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *