„Nijedno pravo nismo dobile kao žene, nego smo morale da se borimo za njih“- Jelena Riznić za “ Novi svet“

Društvo

U današnje vreme mnogo toga se promenilo i govoriti o promenama u položaju žena je svakako osetljivo – više nego ikada pre. Koliko toga dobrog je donela emancipacija žena a koliko tereta sa druge strane? Šta je to što društvo od nas žena očekuje? Da li su to realna očekivanja, da li mi žene možemo i da li želimo da ih ispunjavamo?

Na ova I mnoga druga pitanja, daće nam odgovore Članica feminističkog kolektiva Ženska solidarnost, sociološkinja i aktivistkinja, Jelena Riznić.Pored ovih naziva, zasigurno žena može da ima više od jedne uloge u životu.

 

1.Danasnji epicentar tema je položaj zena, nikada se status žena nije toliko dovodio u pitanje, kao sada. Recite nam, šta Vas je navelo da počnete da se bavite ovim temama? I koja tema je po Vama najbitnija? 

 Postoji više stvari koje su me navele da počnem da razmišljam o ženskoj egzistenciji I pravima, a potom i da počnem sa ozbiljnijim bavljenjem ovom temom. Krenulo je od manjih stvari koje se tiču mog neposrednog iskustva i činjenice da imam starijeg brata zbog čega se naše odrastanje značajno razlikovalo. Očekivanja od njega nisu bila ni približna očekivanjima koja su se ticala mene, počevši od podele kućnih poslova do nekih krupnijih stvari. To što je političko u vezi sa feminizmom gotovo uvek kreće od ličnog iskustva. Ja sam I pre nego što sam postala feministkinja osećala tu razliku, ali je feminizam pomogao da ovu razliku artikulišem.

Što se tiče najvažnije teme, sve je urgentno zapravo, ali svakako bih izdvojila pitanje nasilja nad ženama – psihičkog, fizičkog, ekonomskog, seksualnog.

 

  1. Jednom ste izjavili da nijedno pravo nismo dobile kao žene,nego smo morale  da se izborimo za njega. Šta je po Vama potrebno da jedna žena bude slobodna, i šta je za Vas uspeh?

Verujem da nijedna žena nije istinski slobodna sve dok sve žene nisu slobodne, bez obzira koliko se naši životi i iskustva razlikuju. Za slobodu svake od nas je važno da imamo pravo na izbor tj. kontrolu nad sopstvenim životom – da se školujemo, radimo, biramo koga ćemo voleti, da li ćemo i koliko dece imati itd. Važno je da možemo zaista slobodno da odlučujemo o stvarima koje se tiču nas. 

 

3.Obzirom da je ženska uloga od davnina utemeljena, diskriminacijom, da li ste nekad pomislili  da nemate dovoljan uticaj na drustvo?  

Istorijski, žene su mnogo puta pokazale i dokazale da je naše mesto tamo gde se donose odluke o našim životima. Kuća, tj. privatna sfera je samo jedno od tih mesta. Svet opstaje na produktu nevidljivog ženskog rada – kućnog, kao i brige o deci i starima, ali žene nisu samo to. One imaju i gomilu drugih uloga, one stoje iza brojnih naučnih otkrića, uspeha u različitim društvenim sferama. Svaka devojčica zaslužuje priliku da izraste u zadovoljnu ženu.

 

4.Sta biste porucile zenama koje su nekad bile podvrgnute nasilju?  

Ženama koje su preživele nasilje želim da poručim da iskustvo nasilja nije ono što nas definiše. Svaka od nas je veća od traume nasilja i svaka od nas može da nastavi život nakon toga. Onima koje možda u ovom trenutku trpe nasilje želim da kažem da postoji izlaz iz svake situacije nasilja i da pomoć postoji. Broj Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i ovaj broj mogu pozvati svakog radnog dana od 10h do 20h. Niste same.

5.I za kraj, šta biste poručili svim čitaocima portala Novi Svet, među kojima su i žene i muškarci?

Verujem da svako od nas ima određeni uticaj, barem u svojim mikro svetovima.Taj uticaj svakako treba da iskoristimo najbolje što možemo, a to znači da osnažujemo devojčice u svom okruženju i govorimo im da mogu sve i da su hrabrost, a ne trpljenje najznačajnije osobine, a dečacima da je nasilje prema ženama nedopustivo.

Autor: Marija Božić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *