Šarm el Šeik: najpopularnije letovalište u Egiptu

Društvo

Šarm El Šeik u prevodu sa arapskog jezika znači  „šeikski zaliv”. Nazivaju ga još „dragulj Sinajskog poluostrva“, „Azurna obala afričkog kontinenta“, „grad iz hiljadu i jedne noći“, „letnja prestonica Egipta“. Smešten je na južnom kraju Sinajskog poluostrva u Egiptu.

Poznat je po klimatskim karakteristikama, razvijenom infrastrukturom, po atraktivnim hotelima, restoranima, suvenirnicama. Sve ovo razlikuje Šarm El Šeik od ostalih turističkih gradova Egipta. Više podseća na mediteranska letovališta Evrope.

Gosti ovog letovališta uživaju u brojnim akva parkovima, koji nude različite atrakcije u vodi. Među popularnim atrakcijama je Žuta podmornica, za sve oni koji žele da vide podzemni svet i nemaju ronilačka iskustva. 

Takođe, i ronjenje spada među najpoželjnije aktivnosti kao i sportovi na vodi, gliseri, skuteri. Smatra se da su ostrvo Tiran i nacionalni park Ras Muhamed poznati kao najbolja mesta za ronjenje na svetu. Plivanje sa delfinima na obližnjem ostrvu, izuzetno je popularno i traženo. 

Ono što ono što bi trebalo posetiti jeste i stara pijaca, smeštena u starom delu grada. Ovde se može videti jedna skoz autentična kultura. Razgovori sa trgovcima, meštanima, taksistima, oživljavaju i upotpunjuju celokupni utisak.

Za ljubitelje kupovine i šoping je jako atraktivan. U večernjim satima, ovaj egipatski biser na Crvenom moru postaje meka za šoping. Ali, ako niste fan nametljivih i upornim prodavaca, možda je bolje izbeći ovu aktivnost. Večernji događaj je i u egipatska predstava „1001 noć”, sa velikim brojem trbušnih plesačica.

Šarm el Šeik letovalište izlazi na Crveno more, a sam grad čine tri zaliva, Naama zaliv, Šark zaliv,. Naama zaliv je najpopularniji, kako u dnevnim tako i u večernjim satima. Na svim plažama boja mora je očaravajuće tirkizna, voda je topla i čista. More je bogato koralima i ribama. Plaža u Šarm el Šeiku je uređena, peskovita, idealne za sve tipove turista, budući da se dubina vode postepeno povećava.

Autor: Maja Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *