Intervju sa Jovanom Miletićem, frontmenom GIFT benda „ Danas se svelo na generalno samo dva stila: gaseri ili sektaši“ „ Haos, po ovom smo poznati“

Showbiznis

Jovan Miletić, poznat kao Joca Ajkula frontmen i vokal GIFT benda govori o svojoj karijeri, uspehu, ovogodišnjem predstavljanju pesme Haos na takmičenju pesme za Evroviziju i mišljenju o celokupnoj medijskoj sceni.

  • Da  li postoji neko simbolično značenje iza naziva Vaše grupe?

 Mi svojim jednostavnim nazivom GIFT koji je u prevodu dar, darujemo energični šou koji diže, popravlja raspoloženje i čak usrećuje publiku nekoliko narednih dana posle svirke. Ostavljamo snažan utisak pozitivnim performansom, a i punimo baterije za dolazeću radnu nedelju. Dok nas u suprotnom smeru ispunjava osmeh na licima i zadovoljstvo naših ožarenih fanova. Postoji lekovita terapeutska moć u muzici, a mi je samo dobro koristimo,  pažljivo odabranim repertoarom. Takodje akcentujemo svojim izvodjenjem spiritualnost, tajnu ili metafiziku svake pojedinačne pesme. Kod nas nema otaljavanja, samo kult i obožavanje prema svakoj pojedinačnoj pesmi sa liste.

  1. Mišljenje o tome kako se probio Vaš žanr među našom publikom. Kakva su bila očekivanja, kakvi su krajnji ishodi?

Da bi ste delovali iskreno i ubedljivo na sceni, morate da volite to što radite i da vam zaista stoji vizuelno. Sve je transparentno kada gledate neki nastup. Na nama se vidi da nikad ne pravimo kompromise i nismo pokolebljivi sa našim umetničkim standardima. Mislim da nas ljudi i cene zato  što se nikad nismo iskvarili. Čak i kada smo u društvu pokvarenih mi imamo istu energiju bele boje. 

Kvalitet izvodjenja je zasigurno došao nakon ogromnog iskustva, ali i neizmerne ljubavi prema muzici. To je prvi bljesak vizuelno koji  stiže do nekog ko nas prvi put gleda. Drugi je da smo sada svi svesni našeg uticaja na generalni muzički ukus u noćnom životu lokalno i šire.

Poželeli smo da konvertujemo mlade, pripadnike iz malo manje zahtevnih muzičkih žanrova, ali je to jako teško. Oni se dobro provedu ali ne poznaju naše štivo i ne pojave ponovo posto ne znaju pesme, a pored njih nego glasno demostrira reči pesme.

 

  • Kakav je po Vama odnos muzičkih snaga u Srbiji?

 

Sve više je dobrih autorskih bendova u našoj zemlji. Došli smo u vreme kad se ponovo pojavljuju kreativne njuške i neki novi klinci koji prate otkačenu estetiku. Kad sam bio mladji oko mene su se mladi dičili gomilom stilskih oznaka i simbola, koji stoje iza stotine muzičkih pravaca. Danas se svelo na generalno samo dva stila: gaseri ili sektaši. Pretpostavljam da smo mi klasifikovani u ovaj manjinski stil.

 

  • Kako ste radili tokom pandemije, koliko je bilo otežavajuće?

 

Bilo nam je teško finansijski, ali smo stvarali i družili se, pa nas je jednog momenta spasio Mascom koji je finansirao i izdao naš drugi album “U senci grada”. Pobedili smo na njihovom konkursu za pesmu, a kao nagrada smo proveli predivnih 7 meseci stvarajući i snimajući muziku. Tih meseci smo se zabili u legendarni Berar studio i nismo ni osetili da je napolju peti, šesti ili sedmi svetski rat.

 

  • Kako ste zadovoljni Vašim učešćem za pesmu Evrovizije? Imate li u planu i sledeće godine da učestvujete?

 

Vrlo smo zadovoljni našim iskustvom na PZE. Puno druzenja i fenomenalni velikodušni domaćini ekipa RTS-a, su učinili da nam bude divno i nezaboravno. Mi smo prihvaćeni posle ove manifestacije sa pesmom Haos, kao jedan veoma ozbiljan i kvalitetan autorski bend. To je rezultat. Sada je naša autorska reputacija značajnija, skoro koliko i kaver prosvetiteljstvo.

 

  • Mišljenje o Konstrakti, njenoj numeri? Da li je zasluženo predstavnik naše zemlje?

 

 Ponosni smo na nju i priželjkivali njenu pobedu. Apsulutno ima planetarni hit, čak i za nijansu jači od Maniskina. Bila je sa mnogo mesta prazno ispod nje bolja nego ostali učesnici Evrovizije. Nisam nimalo pristrasan, verujem u objektivnost ovog stava. Naravno da je u stvarnosti pobedila, u nekom paralelnom univerzumu i jeste,  bilo bi mnogo veći kulturološki  impakt na sve generacije i sledeće godine bismo imali najgledaniji shou na planeti. Ono sto je ona uspela što nijedan učesnik evrovizije do sad,  to je: podizanje i konstrukcija kolektivne svesti. Izlazak na površinu svetske frustracije ovog vremena.

 

 

 

  • Kakvi su Vam planovi za dalje? Spremate li nešto novo za našu publiku?

 

 Stvarno nas je Kostrakta inspirisala da svi ponovo učestvujemo na Evroviziji. Mi smo čak pomislili posle drugog polufinala sa najviše osvojenih bodova od žirija i pobedom, da ćemo pobediti u finalu i predstaviti Srbiju. Velike su se sociološko-kulturološke promene desile sa ovogodišnjom Pesmom za Evroviziju. Svi već mesecima pričamo o tome i sama Eurosong je sad trenutno popularniji od ostalih političkih, ekoloških ili zdravstvenih tema. Umetnik ima veliku šansu da na ovoj manifestaciji učini nešto značajno i prepoznatljivo. Nadam se da tako isto razmišlja i Ana Djurić, jer onda su ulozi i napor kod svih ostalih umetnika mnogostruko veći, kada nije samo dovoljno da budemo zravi, nego i  još talentovaniji, intuitivniji i pametniji, kako bi proizveli mnogo veće delo. Gift je već imao spremnih još par evrovizijskih pesam tako da očekujte novi haos u glavi i nove albume.

Autor: Milena Vlajić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *