(Ni)je život fotošop

Društvo

Jao ona izgleda savršeno! Kako joj to polazi za rukom? – ovo je česta pomisao kada otvorimo svoj profil na Instagramu.

A da li ona ili bilo koja druga osoba, muškog ili ženskog pola, zaista izgleda tako ,,savršeno“?

Magični fotošoping čini čuda! Pomoću takve digitalne manipulacije fotografijama mi menjamo lične opise.

Živimo u vizuelnoj kulturi, prezasićenoj slikama koje zbog delovanja na emocije umanjuju kritičku svest posmatrača. Lepe slike i imidž zauzeli su centralno mesto u današnjem svetu. Opsesija ulepšavanja ide toliko daleko da se često slike obrađuju tako da su ljudi, a i priroda prosto neprepoznatljivi pa to često ne bude tako u stvarnosti. Često ta zgodna tela nisu zapravo zgodna, a ta lica koja vidimo nisu porcelanska kako nam se čini.

Međutim, mediji nam šalju poruku o tome šta je privlačno i lepo. Društvena norma je biti mršav, imati sjajnu kosu i blistav ten, ali po mogućnosti preplanuo.

Mladi se u celom svetu bore sa nerealnim standardima lepote, koji vrlo lako mogu dovesti do otuđenosti i nezadovoljstva, ali i do ozbiljnih psihičkih poremećaja. Svi toliko žudimo za nekim savršenstvom, umesto da poradimo na prihvatanju sebe onakvim kakvi jesmo.

U Norveškoj je nedavno donesen zakon koji obavezuje influensere i one koji reklamiraju proizvode da jasno naznače koje su fotografije izmijenjene i na koji način u odnosu na original, i to standardizovanom oznakom koju je dizajniralo Ministarstvo za decu i porodična pitanja.

Potrebno je sačuvati zdrav razum i zaštiti se od nametnutih standarda dopadljivog. Mladi ljudi se bore sa užasnim psihičkim problemima zbog isfotošopiranih slika koje svakodnevno gledaju kao i lica koja su provučena kroz popularne filtere koje svi koristimo.

Sramimo se sopstvenih nesavršenosti, a ko kaže da su nesavršenosti ili da je to nešto na našem telu ružno?

Baš zbog toga mlade devojke i momci ne vole sebe, samokritikuju se i nipodaštavaju – veruju da su manje vredni. Ko bi rekao da će nas društvene mreže, magazini i filmovi voditi ka depresivnom stanju i da će nam oduzimati sreću.

Danas smo svi transparentni na svojim profilima i na meti raznih osuda, ali ne gubimo prave vrednosti zarad onih isfotošopiranih. Pokažimo svoje pravo lice, u svakom smislu te reči!

Autor: Milica Šolaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *