Snima se drugi deo srpskog horora „Leptirica“

Društvo

Film „Leptirica“ je kinematografska obrada pripovetke Milovana Glišića koja se zove „Posle devedeset godina“. Ovakva vrsta adaptacije književnih dela trpi posledice u vidu nekih izmenjenih segmenata, koji nekad umeju da budu presudni, kada se vrši žanrovsko određenje filma. 

U nekim delovima, film „Leptirica“ poprima komične elemente, koji se pojavljuju pored osnovnog tragično-hororskog karaktera, koji je prikazan i u pripoveci.

Povodom snimanja drugog dela prvog srpskog horora, reditelj Đorđe Kadijević ZA Sputnjik izjavljuje:

„Zbog ogromne popularnosti „Leptirice“ prihvatio sam da napravim novu verziju tog filma koja bi bila u savremenom, a ne u folklornom ambijentu kao prethodna. U njoj neće biti seoskog ambijenta, neće biti vodenice, nikakve sličnosti sa prvobitnom „Leptiricom“.“

Postoji taj dualizam koji me interesuje kao fenomen. Tema je jako teška, a nju nalaže „Leptirica“. U prvobitnoj verziji mnogo toga je povezano sa sujeverjem. U ovoj će, takođe, sve ostati otvoreno, nema zaključka, naprotiv. S jedne strane, postoji deo našeg društva koje živi po propozicijama koje su ateistične i antihrišćanske, dok sa druge, postoji jedna grupa verskih sledbenika, pa i zatucanih fanatika, koji vide stvari samo kroz ono što se drugima čini kao sujeverje i ostatak prošlosti. Sukob između ta dva aspekta duha koji živi u nama, to traženje Gospoda ili bežanje od njega zapravo je moja tema, dodaje Kadijević.

Na pitanje da li će film biti zastrašujući, Kadijević odgovara:

„Da, plašiće se, čak više nego u prvobitnoj verziji. Zašto? Zato što je zao duh sadašnjeg vremena mnogo agilniji i strašniji nego onaj koji je uplašio seljake na Kosmaju, a o kojima je pisao Milovan Glišić. I ovde postoji ukletost i strahota. Junak ovoga filma kaže: „Ima dobra i zla, ima Gospoda, a ima i nečiste sile i oboje deluju, svako na svoj način“, a to je paradoksalno na svoj način. Fenomen tog dualizma sa ishodima koji su čas groteskni i smešni, a čas toliko užasni, ne daju mira čak ni jednom duhu kakav je bio Ćosić. To je tema ovog filma.

Autor: Maja Đoršević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *